Hlavní obsah

Bezpečnostní fólie na oknech ochrání skla před uličníky a zloději

Novinky, Sylva Svobodová

Okna jsou hned po dveřích nejčastějším místem, kudy zloději vnikají do objektů. Jak je tedy zabezpečit před nevítanými hosty? Pokud nechceme mříže, řešením mohou být bezpečnostní fólie. V zimě rádi vyjíždíme z města, abychom si užili pořádnou lyžovačku na horách. Prázdné byty a rodinné domy jsou tudíž i v tomto období vítanou příležitostí pro zloděje.

Článek

Podle statistik bylo např. v roce 2008 spácháno od ledna do srpna zhruba 6000 vloupání do bytu či rodinných domů. Většina nezvaných hostů vstupuje do objektu nedostatečně zajištěnými vstupními dveřmi, na druhém místě jsou to snadno přístupná okna.

Výhody bezpečnostní fólie

Sklo je křehký materiál: snadno se rozbije a vysype na malé kousíčky. Rozbít ho zvládne i malý uličník, natož zkušený lupič. Stačí mu k tomu zvednout volně pohozený klacek nebo kámen. Nejvíc ohroženy jsou samozřejmě byty přízemní a v prvním patře. Výjimkou ale podle slov kriminalistů nejsou ani vykradené byty v posledních a předposledních patrech, kam se fyzicky zdatní jedinci dostávají ze střechy.

.: Detail rozbitého skla foto: archiv Profolie a Next

  • Bezpečnostní fólie lze použít na libovolně velká okna či prosklené vstupní dveře. Instalují se výhradně z vnitřní strany a jsou úplně čiré. Na okně nejsou vidět, zloděje tedy mohou překvapit.
  • Okno s fólií po úderu sice praskne, ale díky bezpečnostní fólii zůstane kompaktní a zpevněné. Dostat se dovnitř tak trvá poměrně dlouho. A my máme šanci, že si to pachatel rozmyslí a uteče, případně že si ho někdo všimne.
  • Bezpečnostní fólie nás ochrání i před úmyslně či náhodně vhozeným předmětem: fotbalovým míčem, dlažební kostkou, zápalnou lahví.
  • Fólie eliminuje i účinky tlakové vlny v případě jakékoli exploze.
  • Bezpečnostní fólie doporučujeme používat i na interiérové dveře se skleněnou výplní.
  • Kdo má malé děti, zná rychlé honičky po bytě. Náraz do skla je pro ně nebezpečný, hrozí i ošklivý úraz. S bezpečnostní fólií se sklo nevysype, střepy zůstanou přilepeny na fólii a děti bez zranění. Maximálně vysypou z kasičky úspory a povinně přispějí na nové zasklení.
  • Cena bezpečnostní fólie se pohybuje od 1190 do 1300 Kč za m2 včetně odborné instalace a DPH.
  • Bezpečnostní fólie profesionálně přilepí na sklo firma. Skleněný povrch musí být čistý a odmaštěný. Okno lze i po nalepení fólie čistit běžnými čisticími prostředky.

Jaké fólie schválí pojišťovna

Některé pojišťovny požadují zabezpečení oken, které jsou umístěny do 5 m nad zemí. Řešením jsou buď mříže, nebo bezpečnostní fólie. Fólie se rychleji instalují, vzhledově neruší stavbu a jsou levnější.

.: Bezpečnostní vchodové dveře zloděje zadrží, ale co prosklené světlíky? Na ty z vnitřní strany připevníme bezpečnostní fólie. Sklo se nevysype, okno zůstane kompaktní a zpevněné. foto: archiv Profolie a Next

Aby byla fólie pojišťovnou uznána za bezpečnostní, musí splnit zkoušku odolnosti proti proražení podle Evropské normy DIN EN 356 E. U kvalitních značkových fólií je tato zkouška samozřejmostí.

Reklama

Související články

Nová okna: máte z čeho si vybírat

Nová okna a dveře se značně zkvalitňují. Požadavky na úspory energií v kombinaci s lehkou obsluhou, pěkným designem a zvýšením bezpečnosti nutí výrobce...

Pěkné okno umocní krásu domu i bytu

Okno nejvíc působí svým tvarem, barvou rámu, křídel i materiálem. Plast a hliník jsou sice módní, ale dřevo dává mnohem větší možnost tvarových řešení....

Výběr článků

Načítám