Hlavní obsah

Benátčan vytváří na domech zajímavá graffiti. Jeho díla lze objevit v různých zemích

Novinky, Jana Nesvadbová

Ačkoli se většina lidí častěji setká při svých cestách po městě s graffiti, jež zdi a budovy hyzdí, po světě lze objevit i díla, která vzhled jinak nevýrazných staveb vysloveně pozvednou. Právě k takovým bezesporu patří například obrazy s velmi realistickým 3D efektem, které vytváří Benátčan Manuel Di Rita.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 3D graffiti mění vzhled celých budovVideo: Caters News / @peeta_ead , AP

 
Článek

Domy, jež vypadají jako řada zcela jiných, mnohem členitějších a barevnějších budov, obrazce jakoby vystupující z fasády, nejrůznější optické hříčky a klamy, tak vypadají Italova graffiti, která vytváří v průměru deset až dvacet dní.

Jak ale zdůrazňuje, veškeré obrazy vznikají na základě úzké spolupráce s majitelem každé stavby.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho graffiti má podobu složitých obrazců, nad nimiž si člověk s potěšením potrápí zrak.

Italský umělec se této disciplíně výtvarného umění věnuje už od roku 1993 a jeho výtvory zdobí domy například v německém Mannheimu, italské Padově, čínském Hongkongu, portugalském Lisabonu či kanadském Vancouveru.

Manuel se k tvorbě graffiti s trojrozměrným efektem inspiroval při svých cestách po španělské Barceloně, kde mělo již svou tradici u německých a holandských výtvarníků.

Foto: Profimedia.cz

Italova díla proměňují někdy až všední budovy ve fantaskní objekty.

„Standardní proces zahrnuje focení místa, výpočet přesné velikosti zdi a každého architektonického prvku na fasádě. Pak následuje studium okolí a kontextu jak z přírodního, tak architektonického hlediska. Pak přichází na řadu úvahy zohledňující společenský a kulturní úhel pohledu. Poté vytvářím design virtuálně, převážně s využitím parametrického designérského softwaru, a nakonec obraz vytvořím pomocí válečků a akrylových laků,” popisuje svůj postup umělec.

Foto: Profimedia.cz

Také jste se museli podívat na obrázek dvakrát, než jste si uvědomili, že jde jen o malbu na zdi?

Anketa

Líbilo by se vám mít na domě také nějaké hezké graffiti?
Ano! To by bylo prima
74,3 %
Asi ano. Mohlo by to být pěkné
5,7 %
Tak to opravdu nevím
0 %
Raději ne
8,6 %
Jen přes mou mrtvolu
11,4 %
Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Magie? Ne, jen chytré sklo

Hosté jednoho hotelu v tchajwanské Tchaj-peji si mohou užívat zábavy a zároveň soukromí. Některé skleněné stěny v pokojích jsou totiž jako z pohádky. Stačí...

Byt jako ráj pro minimalisty

Majitelé bytu v pražských Holešovicích jsou fanoušky minimalistického stylu. Proto když se obrátili na architektky z ateliéru Schwestern, bylo jasné, že svůj...

Výběr článků

Načítám