Hlavní obsah

Bavlněné textilie svěžích barev vdechnou koupelně i ložnici letní atmosféru

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavlna je nejvýznamnějším zdrojem přírodního vlákna, který má oproti syntetickým textiliím některé nenahraditelné vlastnosti. Vyniká dobrou savostí a má dobrou pevnost tahu, takže jí časté praní na kráse neubere. Bavlna se hodí na lehké textilie, které v létě upotřebíme v koupelně i ložnici. Pastelové a jasné barvy vdechnou interiéru svěží atmosféru letních měsíců.

Článek

Bavlna je na omak velmi příjemná a má dobrou savost potu, díky tomu se hodí hlavně na lůžkoviny a na ručníky. Je schopna nasát vlhkost až do pětiny své váhy, aniž by byla na omak vlhká. Sice hůře vede teplo a málo tepelně izoluje, právě proto se však výborně hodí pro letní měsíce.

Letní atmosféru vdechnou interiéru zejména svěží barvy, jako je tyrkysová v kombinaci s pistáciově zelenou a bílou. Bílá navíc vyvolá dojem prostornosti, čistoty a svobody.

Ze vzorů vsaďte na velké i malé květinové motivy a pastelové barvy. Bohaté zdobení dodá interiéru na živosti a bude působit dynamicky.

Bavlna, materiál vhodný pro alergiky

Bavlna je příjemně měkká a prodyšná. Je velmi odolná vůči oděru, trhání i vysokým teplotám, takže je vhodným materiálem pro alergiky, kterým je třeba ložní prádlo často prát.

Kvůli větší savosti je obecně vhodné nechávat bavlněné ložní povlečení přes den vyschnout na slunci na balkóně nebo na okně.

Nebarvená bavlna se dá se vyvařovat až při 90 °C. Proto je také nejčastěji používaným sterilním materiálem ve zdravotnictví. Barvená bavlna se pere při nižších teplotách.

Určující hledisko kvality je také plošná hmotnost bavlny, která by se u ručníků s dobrou savostí měla pohybovat cca okolo 400 g/m2.

Při žehlení bavlna zvyšuje svůj objem a je měkčí na dotek. Pokud chcete omezit škodlivé látky a chemikálie, které přicházejí do kontaktu s pokožkou, vsaďte na organickou bavlnu.

Při pěstování biobavlny se nepoužívají pesticidy. Bio bavlna je výrazně jemnější a měkčí na omak, je prodyšnější a snesitelnější pro alergiky.

Bavlněné povlečení v létě příjemně zchladí pokožku, povlečení z bavlny je pro letní měsíce ideální, stejně jako savé ručníky. Čím více procent obsahuje ručník čisté bavlny, tím lépe.

Anketa

Dáváte přednost bavlněnému povlečení?
Ano, v letních měsících.
5,2 %
Ano, vždy.
89 %
Ne, na materiálu mi nezáleží.
2 %
Ne, bavlna žmolkovatí a mačká se.
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1324 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám