Hlavní obsah

Barevné trendy pro rok 2011 ovládnou harmonie i smysl pro humor

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevné trendy pro rok 2011 budou ve znamení návratu k řemeslným hodnotám. Designéři celého světa se spojili a pro barvy v oblasti designu, architektury a módy vybírali paletu, jež by oslovila obyvatele všech kontinentů.

Článek

Vedoucí návrhářského týmu AkzoNobel Louise Smithová z Velké Británie v Česku představila kolekci barev pro příští rok a vysvětlila, jak taková kolekce vznikala, kdo se na ní podílel a čím především se designérský tým nechal inspirovat.

Od  nepřirozených, plastových motivů se trend ubírá směrem k návratu k přírodě.

„V době, kdy se z našich životů vytrácí harmonie, bychom měli hledat krásu ve věcech, jež byly dosud brány jako samozřejmé. Krásu je totiž možné nalézt i v obyčejných předmětech, v rodinných kruzích, kulturních kořenech a harmonickém soužití s přírodou,“  řekla Smithová.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Louise Smithová, manažerka designerského týmu AkzoNobel ve Velké Británii, představila v galerii DOX nové barevné trendy Dulux 2011.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Leila Abbasová 8. září pokřtila v galerii DOX knihu o barevných trendech.

Designéry bylo vybráno pět klíčových trendů, na jejichž základě se dá také stavět při výběru barev, jimiž se hodláme inspirovat.

Krása všedního dne

Barevná paleta připomíná všechny jednoduché a všední věci, jež nás činí šťastnými: modré nebe, váza s květinami, šťavnaté ovoce a zelenina, voňavé bylinky, prosluněné obilné lány nebo prádlo vlající ve větru.

Hledání cesty

Paleta barev je inspirována značkami, mapami a městskou architekturou. Čisté, kontrastující studené a teplé neutrální tóny jsou zvýrazněny pastelovými odstíny ze starých map a jasnějšími tóny nejrůznějších cedulí a znaků.

Překvapivý půvab

Definují jej světlé odstíny a jasné barvy uzemněné kartonovou hnědí. Jediná jasná barva na pozadí může být doplněna řadou pastelových odstínů. Dočasnost umění dodává našim domovům punc osobitosti, domácnosti.

Vytvořeno s láskou

Hlína a dřevo jsou základními materiály pro tvorbu předmětů. Jsou surové, masivní, trvalé a věčně sloužící našemu potěšení. Barevná paleta se proto skládá z dřevěných, jílovitých a zemitých odstínů, barev věčné krásy oživených příměsí optimistické žluti.

Molekulární magie

Barevná paleta je inspirována světem pod mikroskopem, je silná a živá. Odstíny rostou, svítí a pulzují životem a vitalitou. Zelené, tyrkysové a purpurové stojí proti jemným, umírněným a hlubokým barvám.

Tým Dulux ukázal, že i barevným kombinováním detailů s velkou plochou lze dosáhnout působivé harmonické atmosféry, lahodící našemu oku i duchu, jež pozitivně ovlivní stav naší mysli.

Barvou sezóny je citrusově žlutá

Barvou pro nadcházející sezónu se stala citrusově žlutá. Podle designérů tato jasná a čistá barva symbolizuje volnost duše, smysl pro humor a pozitivní energii.

Světlé a vzdušné žluté jsou vnímány jako osvěžující, utěšující a povznášející. Podporují komunikaci a učení, pomáhají překonávat únavu a depresi, zároveň navozují pocit duševní pohody a pozitivního myšlení.

„Barvy pro rok 2011 do našich životů opět přinášejí radost a pocit svěžesti. Každá paleta barev je vyvážená dokonce s trochou prostoru pro tmavou či dokonce černou. Světlejší střední tóny barev převažují, ale když už narazíte na tmavý odstín, zjistíte, že je stejně tak dobře použitelný. Samozřejmé jsou i čistší, optimističtější a hravé jasné odstíny,“ objasnila ještě designérka, jaké odstíny jejich tým vybral jako inspiraci pro potenciální zájemce, kteří hodlají změnit či oživit interiér domova, pracoviště či chalupy.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

8. září 2010 byly v galerii DOX představeny barevné trendy pro nadcházející sezónu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám