Hlavní obsah

Barevná paleta ložnice by měla obsahovat hlavně zemité odstíny

Novinky, nes

Ložnice slouží v bytě jako přístav soukromí a oáza klidu. Tomu by měla odpovídat i volba barevné palety pro tuto místnost. Vhodné jsou pro ni zejména klidné, nejčastěji zemité barvy. Kdo má rád něco veselejšího, může volit jemné, pastelové odstíny.

Foto: Veba

V ložnici zařízené v romantickém stylu nalezne své uplatnění například starorůžová.

Článek

Pro ložnici z hlediska barev platí v podstatě jednoduché pravidlo. Kdo se chce v klidu vyspat, vyhne se sytým, zářivým barvám, z nichž vyzařuje energie.

Foto: IDW Italia

V ložnici lze snadno vytvořit i zajímavý kontrast - romanticky laděné zařízení v minimalisticky volené paletě barev.

Naopak klidné barvy nejlépe ladí s několika základními styly, v nichž si lidé zařizují ložnice nejraději. Zejména ženy dávají přednost především romantickému, někdo rád i v ložnici drží směr Provence, mladí lidé a nezadaní pak s oblibou volí moderní a skandinávský styl.

Foto: J.A.P.

Dveře v bezobložkovém provedení působí tak nenápadně, jak to jen lze. Se správně zvoleným kováním se v obraze přes celou stěnu zcela ztratí.

Zde všude se uplatní kromě čistě bílé i její krémové odstíny, až slonová kost, případně to může být i barva bílé kávy.

Do dámských ložnic může proniknout v mírném množství i světlá růžová, starorůžová, či jemná lila až fialová, špatnou volbou ovšem není ani jemná světle modrá.

Foto: LikeFoto

V poklidně laděné ložnici bývá často hlavní dominantou obraz nad postelí. Veliké oblibě se těší velkoformátové fotografie. Aby nevybledla, je možné ji nechat navařit na sklo.

Velmi univerzální barvou je pak šedá, která dokáže utlumit i ostatní živější barvy. Sama přitom nemusí působit ani nudně, ani tmavě. Stačí jen zvolit ten správný odstín.

Foto: Climax

Také v interiéru ložnice lze kombinovat různé materiály, a nemusí to být jenom dřevo a bílá výmalba.

Milovníci přírodních barev pak mají vždy k dispozici škálu hnědé barvy, od nejsvětlejších odstínů až po ty tmavé. Ta nejlépe a nejpřirozeněji vyniká na dřevě, v moderních interiérech je ovšem někdy potřeba ohlídat si, aby v místnosti nebylo dřeva „už moc”.

Zajímavě ve společnosti dřeva působí například skleněné či lakované prvky v jemné zelené barvě. „Lakovaná dvířka T.lacq nabízejí výběr z 200 základních odstínů, a to jak v oslnivě lesklém, tak i hluboce matném provedení. Díky tomu můžete vybírat hned z celé palety zelených tónů, a zvolit si takový odstín, se kterým se budete cítit v ložnici co nejpříjemněji,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

Foto: Trachea

V zeleném odstínu mohou být například lakovaná dvířka skříní.

Architektonické řešení

Správně zvolená barevná paleta by měla odpovídat celkovému členění a uspořádání ložnice.

„Prvním krokem je výběr správné velikosti nábytku, aby místnost působila prostorně a zároveň byla zařízena funkčně. Při výběru barev a materiálů vezměte v úvahu i architektonické prvky a maximálně využijte přirozené světlo z oken či balkónových dveří i to, jak se odráží na barevných stěnách,” radí interiérová designérka Ikea Eleni Kliamenaki.

Foto: Primalex

Veselé barvy je vhodné v ložnici využívat jen v klidných, pastelových odstínech.

Nezapomeňte sladit i dveře

„Při dolaďování barev v interiéru nezapomínejte na dveře. Ty můžete zvolit jako výrazný doplněk, stejně tak je upozadit. V tomto směru dobře poslouží bílé dveře, které ze stěny s výraznou barvou budou vyčnívat, do světlé stěny je naopak opticky schováte,“ uvádí Petr Klíma, produktový specialista Sapeli, a doplňuje:

„Promyslet tedy musíte nejen materiál, ale také barvu a dekor. Milovníci přírody jistě zvolí dýhu, odvážnější naopak výrazné barvy na lakovaných dveřích. V případě ložnice se ale doporučuje syté barvy příliš nekombinovat, naopak zvolit jednu a k ní odpočinkové světlejší odstíny.“

Foto: Sapeli

Velmi oblíbené jsou v ložnici zemité barvy, především různé odstíny hnědé. I ty lze pak doplnit například něžným krajkovým vzorem na skleněných dveřích.

Rada na závěr

„Ložnice by se měla stát vaším nejmilejším královstvím, kde zažíváte to nejkouzelnější snění. Aby tomu tak bylo, nezahlcujte se v ní zbytečnými věcmi. Jediné, co potřebujete, je pohodlí, klid a útulnost,” radí Cristiano Castaldi z IDW Italia.

Foto: Luxury table

V živých barvách se do ložnice hodí použít spíše jen malý doplněk, například v podobě skleněné vázičky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám