Hlavní obsah

Balkony, které plují jako loďky vzduchem a nesou v sobě stromy

Novinky, Jana Nesvadbová

Oblé balkony, které připomínají trupy loděk vystupujících z fasády bytového domu v indickém Bengalúru, slouží ve skutečnosti jako kapsy pro stromy. Není divu, že stavba, pod níž jsou podepsaní architekti z místního ateliéru The Purple Ink Studio, dostala název Axis Vanam. Vanam totiž v sanskrtu značí les.

Foto: Niveditaa Gupta, Dillí

V domě je pět podlaží, na každém jsou čtyři byty.

Článek

Nový bytový dům s celkovou plochou 1858 m² vyrostl v místě, kde se až příliš začínala rozvíjet městská zástavba na úkor přírody. Stromů v okolí ubývalo, v nedalekém jezeře mizel život.

Architekti proto usoudili, že jejich návrh by měl nabídnout nejenom nové byty, ale především se stát stimulem pro obnovu přirozené rovnováhy.

V jedné z nejrušnějších částí Bengalúru tak vytvořili čtyřpatrový dům s podzemní garáží a se dvěma desítkami bytů, z nichž každý má okna na dvě strany.

Okna jsou orientovaná tak, aby každý byt měl alespoň jedna ve směru, odkud nejčastěji vane vítr a v bytě tak vzduch proudil zcela přirozeně. Každý z nich má podobnou dispozici, kterou bychom v českých podmínkách popsali jako 3+kk. Centrální schodiště je umístěno uvnitř domu a jeho šachta slouží zároveň jako světlík.

Každý byt má k dispozici balkon, jejž mohou nájemníci využít libovolným způsobem, v každém případě je ovšem připravený k tomu, aby se proměnil v jakousi „zelenou kapsu”. V ní pak může růst vegetace, bez problémů i některé druhy stromů.

Tomu je pak přizpůsobeno rozložení balkonů na fasádě. Mezi dvěma pod sebou je vždy vynechaná mezera jednoho podlaží, právě proto, aby stromy měly dost místa kam růst.

Foto: Niveditaa Gupta, Dillí

Balkony dělali zedníci ručně.

Bednění pro balkony bylo původně navrženo v rozměrech 1,2 metru hloubky a 1,8 metru šířky. Po určitých testech a úpravách museli architekti upustit od svého původního záměru nechat je všechny vyrobit dopředu a pak do stavby vsadit.

Místo toho byl každý balkon vyroben ručně, na místě. Navzdory změně výrobního postupu se ovšem podařilo zachovat jejich hlavní rys, a to nezvyklý tvar spodku, který slouží jako zásobník na hlínu.

Dům je postavený z betonu, nicméně velká část jeho fasád je obložena 12 mm silnými cihlami. Jak zdůrazňují indičtí architekti, na každém balkonu je od počátku zasazen strom a obyvatelé mají možnost přidávat další zeleň podle svých tužeb.  Díky tomu za několik let bude dům mnohem zelenější, než by člověk u podobného typu betonové stavby kdy čekal.

Anketa

Líbily by se vám takto zaoblené balkony se stromy na vašem domě?
Ano, líbily
83,8 %
Nevím
3,6 %
Ne
10,7 %
Nemáme na balkony místo
1,9 %
Celkem hlasovalo 1742 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám