Hlavní obsah

Až se lidé nabaží souše, mohou začít bydlet pod vodou

Novinky, nes

Britský designér a futurista Phil Pauley navrhl model podmořského městečka. Jeho koncept nese název Sub-Biosphere 2 (SBS2) a je určen všem, kdo mají důvod či zájem v bezprostřední blízkosti vodního živlu bydlet. V prvé řadě se nabízejí potápěči, oceánografové a samozřejmě turisté.

Foto: Profimedia.cz

Město umožňující žít pod vodou má podobu deseti koulí. Kolem centrální, řídicí sféry vytváří prstenec osm obytných. Poslední, desátá koule je pozorovací a je umístěna vysoko nad celým komplexem.

Článek

SBS2 se skládá z deseti různě velkých koulí. Ve středu je umístěna centrální řídicí sféra, k níž je po stranách připojeno osm menších „Biomů“, obytných koulí, a z vrchu jedna malá – pozorovací. Každá z obytných sfér je vybavena vlastním ekosystémem, takže její obyvatelé nemusejí spoléhat na vzduch ani na potravu dodávanou z okolního světa.

Centrální koule s prstencem obytných sfér je upevněna na speciální konstrukci, která jim umožní vertikální pohyb. SBS2 tak může být na úrovni mořské hladiny, nebo se ponořit hluboko pod ni. Systémy pro podporu života jsou navrženy tak, aby fungovaly v různých hloubkách, a tedy i pod různě velkým tlakem.

Foto: Profimedia.cz

Komplex SBS2 při ponoru pod hladinu.

Šířka celého seskupení je 340 metrů, jedna obytná koule má pak v průměru cca 55 metrů. Výška komplexu (počítáno při vynoření na hladinu) činí 120 metrů nad vodou, plus dalších 60 metrů pod vodou. Předpokládaná kapacita komplexu je 100 osob.

Autor projektu Phil Pauley se myšlenkou života pod mořem zabývá posledních 20 let. Napsal dokonce na toto téma i trilogii s názvem Morální řád, pro niž hledá vydavatele. Děj se odehrává právě v podobném podmořském městečku, jaké navrhl.

Foto: Profimedia.cz

Prstenec v hloubce pod SBS2 funguje jako podmořská základna systému.

Zdá se však, že přes veškeré nadšení zůstává Phil Pauley nohama pevně na zemi. „Nejsem žádným fanatikem, proto čekám na vhodný čas, až lidé přijdou na myšlenku života pod hladinou sami. Až se to stane, budu tady já se svým projektem,“ řekl redaktorům internetového deníku Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám