Hlavní obsah

Atypická okna jsou zajímavá nejen svou tvarovou bohatostí

Právo, Gisela Růžičková

Atypická okna mají mnoho podob, jsou šikmá, lomená, s obloukem, kulatá, rohová nebo i zcela nepravidelná. Díky svojí výjimečnosti mají ale i jisté zvláštnosti a specifika.

Foto: Velux

Okenní systém Velux Cabrio promění střešní okno během chvilky v pohodlný balkon. Nápadité řešení ocení hlavně majitelé půdních bytů, kterým výrazně zvyšuje komfort bydlení.

Článek

Výběr tradičních oken je takřka neomezený. Můžete volit mezi materiály, rozměry či podle schopnosti tepelné izolace. Jenže kromě klasických jsou tu i okna atypická, odlišná od standardu svým tvarem nebo způsobem použití.

Důvody pro jejich použití jsou různé - rekonstrukce historických budov, snaha po originálním řešení novostavby anebo praktické požadavky třeba při zařizování půdních prostor.

Atypická okna jsou nepochybně zajímavá, budově zpravidla sluší a investice do nich není o moc vyšší než při nákupu kvalitních oken standardních.

Zakázková výroba

Počítejte s tím, že většina speciálních oken se vyrábí na zakázku. S tím samozřejmě souvisí i delší dodací lhůty. Výrobci zpravidla atypická okna nemají skladem, proto dodávka trvá i několik týdnů.

Při výstavbě nebo rekonstrukci domu architekt či projektant navrhne nejen vhodný tvar a materiál oken, ale nejspíš i osvědčeného výrobce, se kterým už má zkušenosti.

Vždy je vhodné před zadáním zakázky porovnat nabídky několika výrobců. Ideální postup je najít výrobce oken s dobrými referencemi a zakázku zásadně konzultovat s odborníky. I zakázková výroba má svá omezení.

Jaký vybrat materiál

U plastových oken se kvalita odvozuje především podle profilu. Zejména u složitějších sestav se bere v úvahu statika a členění, síla plastového profilu i výztuhy a také počet uzamykacích bodů.

Obezřetnost je namístě hlavně v okamžiku, kdy výrobce slíbí prakticky cokoli, protože i plast má své limity.

Stále oblíbené dřevo nabízí u atypických oken širokou rozmanitost a stabilitu tvarů. Například krásná oblouková okna se nevyrábějí ohýbáním, ale spojením jednotlivých dílů do výsledného tvaru. Nevýhodou dřevěných oken je potřeba pravidelné péče o povrch.

Komfort bydlení aneb Co ovlivňují správně vybraná a namontovaná okna

Tipy a trendy

Okna dřevohliníková mohou alespoň částečně ulevit od údržby. Choulostivý dřevěný materiál z exteriéru chrání odolné hliníkové opláštění. Okna se hodí hlavně pro moderní nízkoenergetické a pasivní stavby.

Hliníkové systémy jsou odolné i dlouhověké a také nejlepší volbou pro moderní stavby, kde se spíš než okna řeší velkoformátové posuvné systémy. Vynikají tvarovou stabilitou, odolností a pevností. U velkých formátů oken oceníte nižší nízkou hmotnost křídla než třeba u rámů dřevěných.

Atypická okna ve střeše

Střešní okna jsou nepostradatelná při výstavbě i rekonstrukci obytných půdních prostor. Přivádějí světlo i do jinak tmavých koutů, ale výhled z nich je omezený, ovšem zajímavá řešení oken pobyt v podkroví výrazně zpříjemní.

Vikýřová okna svou elegancí ladí nejen ke starým domům, ale i k novostavbám, ve kterých mohou rozšířit prostor omezený šikminou střechy. Volba mezi střešními a vikýřovými okny je záležitostí vkusu a architektonických preferencí.

Střešní balkonové okno umožňuje rozevřením sestavy dvou oken vytvořit balkon bez dalších stavebních úprav a zabrání podlahové plochy. Po uzavření splyne se střechou.

Kouzlo domu v hobitím stylu dodává kruhový světlík ve střeše

Tipy a trendy

Panoramatická okna řeší problém s nedostatečným výhledem. Spodní klika umožňuje otevřít okno směrem ven a poskytuje nerušený výhled a pocit většího prostoru.

Světlovody přinášejí přirozené světlo i do centrálních podstřešních prostor, kde nelze osadit jiná okna a zbývá jen umělý zdroj osvětlení.

Speciální stínicí technika

Zastínit atypická okna může být oříšek. Potřebují mít i zvlášť přizpůsobené stínění. Řešení závisí na tvaru oken i na estetických požadavcích.

Prakticky pro všechny varianty atypických oken se hodí horizontální žaluzie. Textilními žaluziemi typu plissé lze zastínit i okna kruhová. Vertikální, tzv. lamelové žaluzie se optimálně hodí pro okna oblouková či šikmá.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pusťte světlo do noční zahrady

Magickou atmosféru letního večera vykouzlíme jenom s rozmanitým osvětlením. Patří na terasu, balkon, do záhonu s okrasnou trávou či podél cestiček. Osvětlit...

Nejen okna přivedou světlo pod střechu

Využití půdního prostoru k bydlení se zamlouvá stále většímu počtu lidí, zejména těch, kteří žijí ve vícegeneračních domech. Problémem takového místa však může...

Výběr článků

Načítám