Hlavní obsah

Architektonickou Nobelovu cenu má autor domu ve tvaru písmene "U" Toyo Ito

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pritzker prize (které se přezdívá "Nobelova cena pro architekty") letos získává architekt Toyo Ito z Japonska. Prestižní cenu obdržel za řadu originálních budov, které nejsou svázány konvencemi a jsou tvarově originální. Pozornost veřejnosti si architekt získal už svým bílým domem ve tvaru písmene U.

Foto: Yoshiaki Tsutsui, Koji Taki, Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Architekt Toyo Ito a jeho nevšední dům ve tvaru písmene U v Tokiu

Článek

Autor podle poroty soutěže více jak 40 let vytváří kvalitní architekturu. Má za sebou mnoho úspěšných realizací - knihovny, domy, parky, divadla, obchody, kancelářské budovy i pavilony.

Toyo Ito má svou architektonickou praxi v Tokiu. Jeho ateliér se původně jmenoval Urban Robot, dnes ale nese název Toyo Ito & Associates, Architects. Ito začínal spíše menšími stavbami. Mnoho jeho prvních děl bylo minimalistických. Šlo předně o budovy určené k bydlení. Pozornost na sebe strhl jeho dům ve tvaru U, který vznikl pro architektovu sestru.

Foto: Koji Taki, Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Interiér se musel přizpůsobit nevšednímu architektonickému řešení.

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně prestižní. Ito je v historii soutěže šestým Japoncem, který ocenění získal. Cena je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury.

Foto: Daici Ano, Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Muzeum architektury ve městě Imabari-shi.

Oceňován je i nesporný talent a vize, kterou podle poroty jednasedmdesátiletý architekt má. Jeho stavby jsou podle odborníků velmi kreativní a nadčasové.

Foto: Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Veřejné divadlo Za-Koenji v Tokiu.

"Vždy, když jsem nějakou stavbu dokončil, byl jsem si bolestně vědom své vlastní nedostatečnosti. Tento pocit mi dodal energii pustit se do dalšího projektu. Pravděpodobně se to tak musí dít i nadále. Proto asi nikdy nebudu mít jasně daný architektonický styl a nebudu úplně spokojen se svou prací,“ sdělil Toyo Ito.

Foto: Mikio Kamaya, Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Víceúčelová stavba ve městě Akita.

Jeho stavby byly vždy moderní. Architekt používal standardní průmyslové materiály a komponenty. Jeho první díla měla často lehké konstrukce. Pozdější expresivní budovy byly vytvořeny z železobetonu. Itova architektura má podle poroty nádech optimismu, lehkosti a radosti a oceněnému je vlastní smysl pro jedinečnost a univerzálnost.

Foto: Pritzker prize, Toyo Ito, Toyo Ito & Associates Architects

Pohřební síň v japonském městě Kakamigahara-shi.

Předání Pritzkerovy ceny je spojeno s odměnou 100 000 dolarů (tedy zhruba dva milióny korun) a obdržením medaile.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Francii otevřeli designový vajíčkový bar

Ve francouzském Nantes si mohou návštěvníci užít nevšední zábavu v baru s názvem Quack Bar. Ten je plný menších křesílek ve tvaru slepičích vajec. Samotný bar...

Výběr článků

Načítám