Hlavní obsah

Architekti vytvořili ze starých garáží luxusní rodinný dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaně prostorný a moderně vybavený rodinný dům vytvořili architekti londýnského studia De Rosee Sa místo řady 16 starých nepoužívaných garáží. Aby vyhověli požadavkům místního stavebního úřadu, jež zapovídaly budovat cokoli vyššího než původní garáž, rozšířili plochu nově budovaného domu o podzemní prostory.

Foto: Profimedia.cz

Díky nestandardnímu uspořádání má dům hned několik dvorků.

Článek

Když se klienti obrátili na architekta Maxe De Rosee s prosbou o návrh přestavby úzké řady 16 garáží v západním Londýně na rodinný dům, sami ještě netušili, jak velkorysý projekt jim vymyslí a nabídne.

Zpočátku je musel dokonce přesvědčovat, že by bylo škoda takovou příležitost nevyužít. Nakonec ale dali na jeho rady a rizika spojená s vykopáním podzemního patra podstoupili. Jak je patrno ze snímků, které zveřejnil britský server The Sun a s ním další britská média, udělali dobře.

Foto: Profimedia.cz

Jen tvar dává tušit původní funkci objektu, který na místě domu stával.

Foto: Profimedia.cz

Soukromí obyvatel domu chrání vysoký dřevěný plot.

Jejich nový dům se může chlubit nejenom skvělou polohou, ale také velmi příjemnou velikostí - 100 čtverečních metrů.

Základním problémem, který architekti museli vyřešit, byl v tomto případě přísun denního světla. Garáže stály v řadě vedle sebe, z obou stran sevřené zdmi. Bylo zřejmé, že s okny na bočních stranách tudíž nelze počítat.

Řešením se ukázalo otevření střech několika světlíky a zároveň bohaté prosklení štítových stran domu. Dostatek světla se podařilo přivést i do podzemního podlaží díky vytvoření světelné šachty.

Foto: Profimedia.cz

Dům má díky nevšední poloze nezvykle členěný interiér.

Dům, vzhledem k jeho velice specifickému umístění, nemohl být řešen jako jednolitý box. Na úzkém, 37 metrů dlouhém pozemku vznikla místo toho trojice v intervalech za sebou umístěných a více či méně propojených prvků, v nichž je uložen obývací pokoj, kuchyň a ložnice s vlastní koupelnou.

Druhá ložnice je pak v podzemí, kde ji doplňuje další koupelna a vlastní dvorek, z nějž získává ložnice světlo.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z předností domu je poměrně velká kuchyň.

Foto: Profimedia.cz

Čistě bílou výmalbu stěn a stropů doplňují prvky z přírodního dřeva a sklo uložené v černých rámech.

Mezi jednotlivými prvky vznikla malá nádvoří, která rodina v pěkných teplých dnech snadno začlení jako přirozenou součást interiéru domu.

Foto: Profimedia.cz

Podzemní prostory získávají světlo díky velké světelné šachtě.

Aby byl dům opravdu co nejvíce světlý, zvolili architekti jako jeho hlavní barvu bílou. Veškeré stěny i stropy jsou proto vymalované právě zářivě bílou barvou, světlo rovněž pomáhá rozvádět po celém domě velké množství skleněných prvků. Také většina nábytku navrženého v ryze moderním stylu je v čistě bílé barvě.

Foto: Profimedia.cz

Tam, kde nebylo možné příliš otevřít štítové stěny, přišly ke slovu světlíky ve stropě.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ložnic je v přízemí, má svou vlastní koupelnu.

S tím vším pak hezky kontrastuje dřevěná podlaha v přírodní barvě a několik solitérních prvků ponechaných rovněž v přírodní barvě dřeva. Skleněné plochy pak rámují černé kovové rámy a ostění.

Foto: Profimedia.cz

V podzemí je jedna z ložnic a také koupelna.

Dům působí příjemně nejenom v interiéru, ale také zvenčí. Jeho soukromí před okolním světem zajišťuje elegantní stěna z latí z cedrového dřeva.

Foto: Profimedia.cz

Aby bylo možné dodat domu další obytnou plochu, vymysleli architekti podzemní podlaží.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám