Hlavní obsah
V interiéru domu přibylo světlo i barvy. Foto: Tess Kellyová

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Rekonstrukci si žádal řadový dům postavený ve viktoriánském stylu v centru australského Melbourne. Podle dnešních měřítek byl jeho interiér příliš tmavý a neveselý. Hlavním úkolem architektů z ateliéru Austin Maynard Architects bylo přivést do tohoto domu světlo, aniž by se jeho vnější vzhled změnil. Majitelé si po dokončení všech úprav libují, kolik světla doma nyní mají a jak si teď v něm užívají jeho barev.

V interiéru domu přibylo světlo i barvy. Foto: Tess Kellyová
Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Řadový dům prošel už v 90. letech minulého století jednou velkou rekonstrukcí, během níž získal v zadní části dvoupodlažní přístavbu. Ani ta ovšem nevyřešila jeho největší problém, jímž byl nedostatek světla v interiéru. Architekti proto ze stávajícího objektu ponechali pouze vnější skořepinu a interiér, přesněji jeho uspořádání, zcela změnili.

Tím nejdůležitějším krokem bylo však prosklení velké části střechy. Jak sami architekti zdůrazňují, nepřidali pouhý světlík, vytvořili v domě tak prozářený prostor, že připomíná zimní zahradu.

Veliký prosklený strop totiž vpouští dovnitř pod sebou takové množství denního světla, že se ho majitelé nemohou nabažit.

Architekti přiznávají, že celý projekt vyžadoval z jejich strany především velkou disciplínu. Relativně malý domek, ze stran svíraný svými sousedy, neumožňoval žádné další přístavby, a splnit potřebu čtyřčlenné rodiny po větším prostoru bylo možné výhradně lepším využitím stávajícího místa.

Jak poznamenávají architekti, standardním postupem by proto bylo zdemolovat všechny části, které nevyhovují, a na jejich místě vytvořit něco nového, byť ne úplně vizuálně odpovídajícího. To ale neumožňoval zase rozpočet klientů.

Proto musela nastoupit vnitřní ukázněnost architektů, ochota potlačit vlastní autorské ego a poctivě projít dům píď po pídi a s chirurgickou jemností rozlišit to, co je možné uchovat a kde není jiné volby než totální změna.

Příkladem byla třeba koupelna a prádelna v zadní části domu, které sice byly na lehce nepraktickém místě, ovšem jinak byly zcela v pořádku a plně funkční.

Naopak, jádro domu nebylo v pořádku a na ně se architekti zaměřili. V původní podobě byly kuchyň i jídelna řešeny jako samostatné místnosti. Jídelna pak byla asi tou nejtemnější a nejsmutnější jídelnou, jakou kdy architekti viděli.

V celé centrální části domu zlikvidovali tedy nejprve staré dřevěné podlahy a stropy a nahradili je moderní, tepelně i hydro izolující betonovou deskou. Zmizela rovněž zeď mezi kuchyní, jídelnou i obývacím pokojem a vznikl velký společenský prostor spojující tyto tři funkce.

Právě nad tímto prostorem navíc protékala střecha. Architekti proto strop i část střechy odstranili a nahradili již zmiňovaným prosklením v podobě posuvně otevíratelného okna.

Sedlová střecha, jež protékala, zmizela a nahradilo ji prosklení.

Foto: Tess Kellyová

Prosklenou část střechy je možné kdykoli zastínit.

Foto: Tess Kellyová

Zajímavým nápadem bylo propojení kuchyně, schodiště a úložného prostoru do jednoho celku. K lavicím u jídelního stolu v živé zelené barvě přibyla interiérová zahrada tvořená různými květinami zasazenými do speciálně vytvořeného „záhonu” i do květináčů.

Jak architekti poznamenávají, výhodou projektu, který zdaleka nedosahoval rozměrů, na něž jsou běžně ve svých zakázkách zvyklí a který skrýval četná omezení, byla soudnost klientů. Moudře usoudili, že než rozmělnit napjatý rozpočet v dílčích úpravách tu či onde a vždy s nutností kompromisů, bude lepší vrhnout veškeré investice do proměny jen jedné, nejdůležitější části domu – jeho středu – a tam je do poslední kapky využít.

Díky tomu se podařilo odstranit největší potíž stavby a vnést do interiéru se světlem novou atmosféru.

Anketa
Líbilo by se vám prosklení stropu nad jídelnou a obývákem?
Ano, to by bylo báječné.
65.8 %
Už ho máme.
2.9 %
Asi ano.
4.7 %
Neumím si to moc představit.
3.3 %
Raději ne.
14 %
Jen to ne! Co bychom asi dělali při krupobití?!
9.3 %
Celkem hlasovalo 874 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků