Hlavní obsah

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Novinky, Jana Nesvadbová

Rekonstrukci si žádal řadový dům postavený ve viktoriánském stylu v centru australského Melbourne. Podle dnešních měřítek byl jeho interiér příliš tmavý a neveselý. Hlavním úkolem architektů z ateliéru Austin Maynard Architects bylo přivést do tohoto domu světlo, aniž by se jeho vnější vzhled změnil. Majitelé si po dokončení všech úprav libují, kolik světla doma nyní mají a jak si teď v něm užívají jeho barev.

Foto: Tess Kellyová

V interiéru domu přibylo světlo i barvy.

Článek

Řadový dům prošel už v 90. letech minulého století jednou velkou rekonstrukcí, během níž získal v zadní části dvoupodlažní přístavbu. Ani ta ovšem nevyřešila jeho největší problém, jímž byl nedostatek světla v interiéru. Architekti proto ze stávajícího objektu ponechali pouze vnější skořepinu a interiér, přesněji jeho uspořádání, zcela změnili.

Tím nejdůležitějším krokem bylo však prosklení velké části střechy. Jak sami architekti zdůrazňují, nepřidali pouhý světlík, vytvořili v domě tak prozářený prostor, že připomíná zimní zahradu.

Veliký prosklený strop totiž vpouští dovnitř pod sebou takové množství denního světla, že se ho majitelé nemohou nabažit.

Architekti přiznávají, že celý projekt vyžadoval z jejich strany především velkou disciplínu. Relativně malý domek, ze stran svíraný svými sousedy, neumožňoval žádné další přístavby, a splnit potřebu čtyřčlenné rodiny po větším prostoru bylo možné výhradně lepším využitím stávajícího místa.

Jak poznamenávají architekti, standardním postupem by proto bylo zdemolovat všechny části, které nevyhovují, a na jejich místě vytvořit něco nového, byť ne úplně vizuálně odpovídajícího. To ale neumožňoval zase rozpočet klientů.

Nádherné sídlo seriálového Herkula Kevina Sorba je na prodej za 100 milionů korun

Jak bydlí VIP

Proto musela nastoupit vnitřní ukázněnost architektů, ochota potlačit vlastní autorské ego a poctivě projít dům píď po pídi a s chirurgickou jemností rozlišit to, co je možné uchovat a kde není jiné volby než totální změna.

Příkladem byla třeba koupelna a prádelna v zadní části domu, které sice byly na lehce nepraktickém místě, ovšem jinak byly zcela v pořádku a plně funkční.

Naopak, jádro domu nebylo v pořádku a na ně se architekti zaměřili. V původní podobě byly kuchyň i jídelna řešeny jako samostatné místnosti. Jídelna pak byla asi tou nejtemnější a nejsmutnější jídelnou, jakou kdy architekti viděli.

V celé centrální části domu zlikvidovali tedy nejprve staré dřevěné podlahy a stropy a nahradili je moderní, tepelně i hydro izolující betonovou deskou. Zmizela rovněž zeď mezi kuchyní, jídelnou i obývacím pokojem a vznikl velký společenský prostor spojující tyto tři funkce.

Pro vyhlídku na Pacifik si majitelé nemohli přát lepší dům

Tipy a trendy

Právě nad tímto prostorem navíc protékala střecha. Architekti proto strop i část střechy odstranili a nahradili již zmiňovaným prosklením v podobě posuvně otevíratelného okna.

Foto: Tess Kellyová

Sedlová střecha, jež protékala, zmizela a nahradilo ji prosklení.

Foto: Tess Kellyová

Prosklenou část střechy je možné kdykoli zastínit.

Zajímavým nápadem bylo propojení kuchyně, schodiště a úložného prostoru do jednoho celku. K lavicím u jídelního stolu v živé zelené barvě přibyla interiérová zahrada tvořená různými květinami zasazenými do speciálně vytvořeného „záhonu” i do květináčů.

Manželé objevili ve svém domě nečekané překvapení

Tipy a trendy

Jak architekti poznamenávají, výhodou projektu, který zdaleka nedosahoval rozměrů, na něž jsou běžně ve svých zakázkách zvyklí a který skrýval četná omezení, byla soudnost klientů. Moudře usoudili, že než rozmělnit napjatý rozpočet v dílčích úpravách tu či onde a vždy s nutností kompromisů, bude lepší vrhnout veškeré investice do proměny jen jedné, nejdůležitější části domu – jeho středu – a tam je do poslední kapky využít.

Díky tomu se podařilo odstranit největší potíž stavby a vnést do interiéru se světlem novou atmosféru.

Anketa

Líbilo by se vám prosklení stropu nad jídelnou a obývákem?
Ano, to by bylo báječné.
66,4 %
Už ho máme.
2,7 %
Asi ano.
4,5 %
Neumím si to moc představit.
3,4 %
Raději ne.
13,5 %
Jen to ne! Co bychom asi dělali při krupobití?!
9,5 %
Celkem hlasovalo 916 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám