Hlavní obsah

Architekti navrhli neobvyklý typ farmy, postavili ji velmi levně

Novinky, Jana Nesvadbová

Architekti z thajského studia Creative Crews dostali za úkol postavit tzv. pobytovou farmu, tedy farmu určenou pro turisty, kteří chtějí svou dovolenou strávit prací na venkově. Její budovy vznikly z materiálu nepoužívaných staveb v okolí. Nová usedlost tak vznikla z levného materiálu a navíc dále vypráví příběh o původní místní architektuře.

Foto: Baan lae suan

Farmu tvoří dohromady čtveřice budov. Tři zadní, dvoupodlažní, jsou obytné.

Článek

Sami architekti zdůrazňují zvláště důležitost pokračování osudu někdejších staveb. Zvláštností venkovských usedlostí Chiang Rai, v oblasti Mae Chan na severu Thajska je, jak vysvětlují, absence předávání architektonických zkušeností z generace na generaci.

Místní obyvatelé v momentě, kdy se rozhodnou postavit si nový dům, nechávají původní stavby bez povšimnutí a v krajině vyrůstají neosobní betonové či dřevěné stavby vyhovující výlučně soudobému životnímu stylu jejich obyvatel.

Architekti proto zakázku od místního farmáře na vybudování pobytové farmy pojali jako příležitost vybudovat ne obyčejné zemědělské objekty, ale vytvořit prostředí a architekturu, která má i kulturní hodnotu. Jejich dílo tak představuje tradiční thajský venkovský styl a dokazují na něm, že je stejně dobře využitelný i pro budoucí generace.

Foto: Baan lae suan

O pohodlný spánek se na farmě kromě klimatizace stará i moskytiéra a jemné látkové žaluzie.

Jako hlavní stavební materiál posloužilo dřevo zachráněné z nefunkčních obydlí určených k demolici, což architektům přišlo jako lepší varianta, než zachraňovat takové stavby kompletně. Vzhled nových budov je do jisté míry pak ovlivněn typem použitého materiálu, u nějž architekti často záměrně zachovali původní tvary.

Do budoucna tak mohou sloužit jako doklad řemeslné zručnosti někdejších tesařů. Navíc, využití starého dřeva v jeho původní podobě zlevnilo i náklady na stavbu.

Foto: Creative Crews

Hlavní budovy farmy

Vlastní usedlost nazvaná Ahsa Farm sestává ze čtveřice budov obdélníkových budov. Tři z nich jsou k sobě orientované kratšími stranami, poslední je k ostatním natočena delší stranou.

Posledně jmenovaná je určená k aktivitám a práci, dvě postranní slouží jako ubytování pro hosty, v nejzazší pak bydlí majitelé farmy. Všechny obyvatelné stavby jsou dvoupodlažní, celkový počet podlah činí dohromady 565 m².

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám