Hlavní obsah

Architekti navrhli klientům romantickou chatu u moře

Novinky, nes

Nedaleko mořského břehu, v divoce a nehostinně vyhlížející krajině s trsy jalovců a několika borovicemi v okolí, v takovém prostředí stojí chata, kterou svým klientům navrhli norští architekti ze studia TYIN tegnestue Architects. Je obložena dřevem a na jejím vzhledu se rychle podepisuje zub sychravého severského podnebí. Jinými slovy, má v sobě přesně ten správný punc romantiky, který by člověk u podobného stavení očekával.

Foto: Pasi Aalto

Architekti navrhli velmi prakticky řešený vstup do chaty. Je zastřešený a krytý kůlnou.

Článek

Chata stojí na západním břehu Norska, v kraji zvaném Møre og Romsdal, jehož břehy jsou rozbrázděny desítkami fjordů.

Foto: Pasi Aalto

Stěny chaty jsou obloženy smrkovým dřevem, které bylo vytěženo ze soukromého lesa majitelů.

Stavení jednoduchého tvaru je zhruba sto metrů od moře a ač to ze snímků tak nevypadá, je 21 metrů nad jeho hladinou. Usazeno je na betonové základně obdélníkového tvaru, která zabraňuje posunům.

Okolní terén tvoří mokřady, které bylo třeba v bezprostředním okolí stavby odstranit, takže kolem zůstalo jen obnažené kamenné podloží.

Foto: Pasi Aalto

Detailem svědčícím o velice precizní práci architektů i majitelů je tvarování terasy před chatou, které pečlivě kopíruje vystupující kamenné podloží.

Zajímavost: Norové si rádi staví chaty
Jak vysvětlují architekti, Norové chaty vysloveně milují. Ještě před několika desetiletími totiž většinu populace této země živilo především zemědělství, rybolov a práce v dřevařském průmyslu. Všechna tato zaměstnání jsou v bezprostředním kontaktu s přírodou, a tak lidé, kteří v současnosti pracují a žijí v městském prostředí, touží se k ní co nejčastěji vracet. Chaty jim k tomu nabízejí ideální příležitost.
Foto: Pasi Aalto

Chata vypadá z každé strany jinak vysoká.

Stavba má skeletovou konstrukci s trámovými stropy. Protože okolní terén není právě rovný, vypadá to z každé strany, že je jinak vysoká. Při pohledu ze západu vypadá vyšší, při pohledu z východu jako nižší a lépe svázaná se svým okolím.

Foto: Pasi Aalto

Interiér chaty je rovněž obložený dřevem. zajímavým prvkem je výklenek pro sedací soupravu.

Foto: Pasi Aalto

Jedna z ložnic je umístěna v přízemí, druhá zabírá loft.

Foto: Pasi Aalto

Důvodem, proč si Norové rádi staví chaty, je větší souznění s přírodou, na něž byla po generace zvyklí, a které jim v městském prostředí chybí.

Hezkým nápadem je chráněný vstup do chaty. Naproti domu totiž architekti umístili kůlnu a prostor mezi ní a vlastním obydlím zastřešili. Vchod do domu se otevírá právě do této zastřešené „uličky“.

Foto: Pasi Aalto

Z chaty je hezký výhled na moře.

Foto: Pasi Aalto

Výjimečným rysem projektu je nebývale úzká spolupráce architektů s klienty. Ti si totiž většinu prací na stavbě chaty odvedli sami. Exteriér chaty je navíc obložen smrkovým dřevem, které klienti nechali vytěžit z vlastního lesa.

Jednotlivá prkna zůstala záměrně neošetřena, aby co nejrychleji ztratila barvu a získala nenápadný stříbřitě šedý odstín. Právě díky němu bude chata na pobřeží moře víc a víc nenápadná.

Foto: Pasi Aalto
Foto: Pasi Aalto

Jedním z mnoha povedených detailů je okno umístěné v takové výšce, aby se člověk koupající se ve vaně mohl dívat ven, na moře.

Interiér chaty ukrytý pod šikmou pultovou střechou nabízí majitelům užitnou plochu 60 m2. Rozčleněn je do dvou výškových úrovní, přízemí a loftu.

Přízemí je určeno pro každodenní život. Je zde kuchyňka, obývací pokoj s jídelním koutem a také první ložnice a koupelna. Zajímavým prvkem je výklenek pro sedačku, který je zřetelně patrný i zvenčí. Loft slouží jako druhá ložnice.

Foto: TYIN tegnestue Architects

Plánek chaty

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám