Hlavní obsah

Architekt vytvořil funkční a plně využitelný domov pro čtyřčlennou rodinu

Radostí každého architekta je realizovat projekt, jehož rolí je plná využitelnost. V případě uváděné realizace, interiéru pro čtyřčlennou rodinu, která v domě nepřebývá, ale žije, se lze bavit o maximální vytíženosti.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dveře do chodby jsou řešeny jako posuvný obraz.

Článek

Předpokladem úspěšné spolupráce bylo doporučení od přátel, kteří se studiem de.fakto mají již několik osobních zkušeností. Klienti tak měli jasnou představu, jaký výsledek mohou očekávat.

Architekt Filip Hejzlar, který se projektu ujal, vycházel z puristicky béžové koncepce, která klienty oslovila a inspirovala, nicméně pro tuto realizaci se rozhodl pro živější schéma barev i materiálů.

Stěžejním materiálem této realizace se stala MDF v sytějším béžovém odstínu v kontrastu s dubovou dýhou s rovnoletou strukturou. Tyto dva materiály doplnil o betonovou stěrku, krion, ale také sklo či kov, vše v menších plochách.

„Klienti neměli žádné záludné požadavky či nestandardní nároky. Jediné zásadní přání měla paní domu, která se se svými dětmi oddává různému kreativnímu tvoření a ručním pracím a společně touto zálibou stráví mnoho času. Přála si místnost, kde bude mnoho úložného prostoru a velkorysé sezení i dostatek denního světla, aby měli jakousi kreativní dílnu, kde za sebou pouze zavřou, a dům je uklizený. To byla i pro mě novinka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nepřehlédnutelnou součástí domova je krb.

V žádné ze svých předchozích realizací jsem nemusel věnovat tolik energie, ale mimochodem i prostoru v rámci dispozice takovému typu místnosti. Celá myšlenka rodinného vytváření mě velmi nadchla. Ve výsledném kontextu jsem za tuto místnost velice rád. Dům je i přesto, že zde rodina s malými dětmi žije na sto procent, stále uklizený a prostorný, a co musím pochválit, paní vkusně interiér dovybavila,“ dodává autor projektu.

Hra se stěnami

„Přidanou hodnotou práce architekta bývá chytré řešení dispozice a úložných prostor. My jsme byli k projektu přizváni tzv. za pět minut dvanáct, v době, kdy se začínalo stavět, což bylo tak akorát, abychom mohli v případě potřeby mluvit do stavebních příprav, a to především ve prospěch mého záměru. Bavíme se například o přípravě pouzder a kolejnic pro posuvné dveře v polyfunkční zóně či vynechání podlah tam, kde jsem chtěl podlahu zapustit, například pro vytvoření čisticí zóny v technické místnosti.

Větší změnu oproti původnímu návrhu jsem udělal také u manželské ložnice, ke které jsme s týmem přidružili velkorysou koupelnu se solitérně koncipovaným sprchovým koutem a vanou. Tímto krokem jsem docílil vytvoření jakéhosi apartmánu, tedy soukromého zázemí pro manželský pár. Jako by obývali luxusní hotelový apartmán s ambientní atmosférou,“ říká architekt, který myslel také na děti a jejich zázemí.

Designérka vytvořila z dvoupodlažního bytu luxusní prostor

Tipy a trendy

Chlapečkovi, který si rád staví z lega, v pokoji vymyslel galerii s nikami pro vystavování, a holčičce, která dospívá, v pokoji vytvořil nejen zónu pro studium a relaxaci, ale také zázemí pro chvíle krášlení a líčení.

Která dívka by si nepřála svůj vlastní toaletní stolek? Na žádného člena domácnosti architekt nezapomněl.

Autor: Veronika Motyčková, bydlenimagazin.cz 

Anketa

Líbilo by se vám mít doma kreativní dílnu?
Ano, to by bylo příjemné
79,1 %
Něco podobného už máme
6,3 %
Ne, zbytečné plýtvání prostorem
14,6 %
Celkem hlasovalo 1434 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám