Hlavní obsah

Architekt rozšířil dům o přístavbu neobyčejného tvaru

Novinky, Jana Nesvadbová

Rodinný dům na předměstí malajského Kuala Lumpuru byl klasickou stavbou určenou do tropického prostředí. Jeho majitelé – mladý manželský pár – si jej přáli mírně upravit, novou podobu měl získat především obývací pokoj. Architekt Fabian Tan navrhl přístavbu, která přidává domu nový prostor a především zcela nový tvar.

Foto: Ceavs Chua

Architekt vymyslel pro dům zajímavou přístavbu ve tvaru tunelu.

Článek

Nová část rodinného domu měla být jednoduchá, ale zároveň odvážná, popisuje svůj záměr architekt, jenž při „rušení poklidného vzhledu” začal již samotnou orientací nové části.

Zatímco veškeré dosavadní prostory domu byly rovnoběžné s na sebe kolmými hranicemi pozemku, nový objem je k nim orientovaný šikmo a kopíruje tak na půdorysu parcelu, jež je téměř trojúhelníková.

Vlastní přístavba má prostý, obdélníkový půdorys a je po jedné straně otevřená velkým proskleným otvorem, který lze zcela otevřít. Rovněž tak čelní strana je uzavřena velkými dřevěnými vraty, jež je možné kdykoli otevřít. Přístavbu lze díky tomu dokonale propojit se zahradou.

Už nikdy po schodech pěšky! V tomto domě se z patra do přízemí pohybuje jinak

Tipy a trendy

Prvkem, který přístavbu odlišuje od již existujícího domu nejvíce, je oblouková střecha, pod níž je dvojice loftů s velmi výjimečnou atmosférou.

Zatímco přední je ve skutečnosti exteriérový a slouží jako balkon pro hlavní ložnici, na nějž se vstupuje přes můstek, druhý je interiérový a je umístěný v oblasti nad jídelnou. Tento je také osvětlen díky obloukovému oknu, jež je vtipně orientováno vzhůru nohama.

Foto: Ceavs Chua

Chladivý dojem podtrhuje v tropickém prostředí přiznaný beton.

Přístavba je řešena jako velký betonový box, který architekt odlehčil velkými otvory, díky nimž může do interiéru a dále skrze něj pronikat velké množství denního světla i čerstvého vzduchu.

Zároveň vznikající hra světel a stínů vytváří dojem tajemna i hravou připomínku světla na konci tunelu.

Po přístavbě rodinný dům na pozemku o velikosti 540 m² zabírá plochu 344 m².

Dominantou bytu je prosklený box. Jeho hlavní kouzlo ale vyfotografovat nelze

Tipy a trendy

Anketa

Líbilo by se vám mít část domu v podobě tunelu?
Ano, to by bylo zajímavé.
25,8 %
Možná ano.
5 %
Bylo by mi to jedno.
1 %
Raději ne.
11,8 %
Kdepak, to by nebylo hezké.
56,4 %
Celkem hlasovalo 1258 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám