Hlavní obsah

Architekt navrhl svatostánek, který připomíná kalich i pochodeň

Novinky, Jana Nesvadbová

Ekumenický kostel unikátního tvaru připomínající kalich nebo i pochodeň navrhli ve městě Nova Serrana v brazilském státě Minas Gerais architekti z místního ateliéru Kruchin Arquitetura. Nese název katedrála Panny Marie na Sloupu.

Foto: Daniel Ducci

Nový kostel je postaven v duchu brutalistní architektury, která se v Jižní Americe těší dosud značné popularitě.

Článek

Šikmé stáčející se zdi a přiznaný beton jsou hlavními rysy nového svatostánku, který architekt Samuel Kruchin navrhl pod dojmem své první návštěvy kostela z 18. století v Ouru Pretu ve svých teenagerských letech.

Čerstvě postavený chrám je součástí vysoce moderní rezidenční zástavby ve čtvrti Nova Serrana. Původně projekt zahrnoval pouze rozparcelování pozemku a návrh rezidenční zástavby. Architekt ovšem přesvědčil hlavního developera, že nová čtvrť potřebuje nutně také ekumenický svatostánek. „Prostě jsem chtěl navrhnout také kostel,“ přiznává po letech Kruchin.

Developer překvapivě souhlasil. Ač sám ateista, své dosavadní projekty pojmenovával po světcích, jen tento konkrétní počin nesl zcela světské jméno reserva do Vale (Rezervace v údolí). A tak, patrně aby to vynahradil, kývl na nápad doplnit čtvrť o sakrální stavbu.

Kostel je vybudován na samém okraji přehrady, a je tudíž dobře viditelný ze všech stran. I proto záměrně pro něj zvolil silně skulpturální podobu. Na první pohled má lákat k sobě všechny místní obyvatele, kteří hledají klid a místo k duchovnímu usebrání.

Na manželské lože shlíží světice s pacholátkem. Zkuste uhádnout proč

Tipy a trendy

Kostel zabírající plochu 197 m² má půdorys ve tvaru elipsy, a především šikmo vzhůru se rozevírající oblé stěny, které mají symbolizovat různorodost cest po nichž se člověk může na své pouti životem i světem vydat.

Jako jediný materiál pro svou stavbu zvolil zcela záměrně beton, protože ten umožnil vytvořit kostel tak, aby působil jako jednolitý celek.

„Čím méně prvků máte, tím méně váš pohled přeskakuje,“ vysvětluje architekt.

Panna Marie na Sloupu
Název brazilského kostela odkazuje ke zjevení Panny Marie apoštolu Jakubovi staršímu (Zebedeovu) při modlitbě na území současného Španělska. Podle legendy se Jakubovi v tehdejší římské pevnosti Caesaraugusta - dnešní Zaragoza - na břehu řeky Ebro uprostřed lednové noci roku 40 n. l. na nebi zjevili nejprve andělé nesoucí jaspisový sloup s Pannou Marií. Sloup postavili na zem a světice poté k Jakubovi promluvila. Ten pak na její pokyn na místě nechal zbudovat kostel a sloup je jeho největší svátostí.

Anketa

Líbil by se vám kostel postavený jen z betonu?
Ano, pokud by vypadal hezky.
34,8 %
Nevím.
1,9 %
Ne, líbí se mi kostely v tradičním historickém stylu.
49,4 %
Ne, líbí se mi moderní kostely, ale ne jenom z betonu.
13,9 %
Celkem hlasovalo 419 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám