Hlavní obsah

Architekt navrhl dům, který tančí loukou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako dvojici boxů společně tančících loukou pojal svůj návrh rodinného domu v irském hrabství Limerick architekt John Curran. Horní dřevěné části je oporou její kamenný partner pevně stojící na zemi. Název domu autor zvolil příznačně - Meadow Dance, tedy Tanec na louce.

Foto: Andrew Campion Photography

Dům je tvořen dvojicí boxů, které se rozvírají jako nůžky.

Článek

„Irsko má stavby z kamene v krvi. Tento dům je inspirován desítkami na sucho stavěných kamenných zídek v okolí. Tyto lidmi vytvořené pruhy v krajině jsou hmatatelnými svědky minulosti. Místní farmáři použili to, co měli k dispozici a díky své dovednosti to mohli předávat dalším generacím. Kámen nasbírali na zorané půdě a z místních lomů a vyznačili jím rodinné državy, znovu a znovu přerozdělované v průběhu let,” popisuje architekt prostředí, do nějž dům navrhl.

Dvojice boxů s celkovou plochou podlah 370 m², jimiž je tento rodinný dům tvořen, se vůči jižní straně rozvírá jako nůžky. Díky tomu si obyvatelé užívají slunečního světla po většinu dne.

Hlavní příjem mají díky dvojici velkých oken tvořících prakticky celou stěnu na konci každého z boxů.

Foto: Andrew Campion Photography

Zatímco spodní část domu je postavena z kamene, horní z recyklovaných železničních pražců.

Foto: Andrew Campion Photography

Horní podlaží slouží jako klidová zóna. Jsou zde ložnice rodiny.

Spodní, kamenná část z pískovce a vápence svou strukturou na první pohled připomíná starobylé kamenné stavby známé nejenom z Irska. Na rozdíl od nich je ale výrazně otevřena, a to ze stran. Interiér je díky tomu plný světla a působí vzdušně.

Přízemní část pak funguje jako denní prostor domova, je zde kuchyň s jídelní zónou i posezením u krbu. Po schodišti se vystupuje do horního podlaží, jež je postaveno převážně z dubových železničních pražců. Zde je možné objevit dvojici soukromých pokojů a také hlavní ložnici. Každou z místností doprovází vlastní koupelna.

Foto: Andrew Campion Photography

Srdcem domova je velká místnost propojující v sobě kuchyňskou zónu, jídelní a obývací zónu.

Foto: Andrew Campion Photography

Barevná svítidla jsou nápaditou reminiscencí na barevné sloupy podpírající horní podlaží.

Foto: Andrew Campion Photography

Z ložnic je nejhezčí výhled do okolní krajiny.

Většinu příchozích zaujme už na první pohled žlutá barva horní dřevěné části. Jak vysvětluje architekt, tato barva je odvozena od barvy sena ponechaného k usušení na okolní louce.

Ta je přitom nevyčerpatelným zdrojem inspirace a hlavně místem, jež je zajímavé na pozorování po celý rok. Díky vysokým travám zde hnízdí bažanti a bekasiny, divoké trvalky lákají na své květy desítky druhů hmyzu.

Dům je vytápěn nejenom krbem v hlavní obytné místnosti, ale i pomocí nejmodernějšího rekuperačního systému, pracujícího na principu vzduch-voda.

Foto: John Curran Architects

Řez domem

Foto: John Curran Architects

Půdorysy (přízemí dole) a řezy domem

Foto: John Curran Architects

Situace na pozemku

Anketa

Líbilo by se vám bydlet uprostřed louky?
Ano, to je můj sen
25,6 %
Ne, má to víc záporů než kladů
74,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1204 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám