Hlavní obsah

Architekt Maťa si postavil vilu pro rodinný život i pro práci

Novinky, text: Klára Hodaňová, editace: tnk

Vlastní dům architekta Maťi je kvalitní ukázkou architektury, která nabízela zázemí pro práci i prostor pro rodinný život. Jednoduchá vila s prostornou terasou a výraznými okny sloužila oběma účelům. Stavba je tak dobrým příkladem racionalistického směru architektury konce třicátých let.

Foto: autoři Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Bystřice pod Hostýnem, Slavkovská 934

Článek

Pro svůj vlastní dům s ateliérem si architekt a městský zastupitel Josef Maťa vybral protáhlou parcelu v klidové části města Bystřice pod Hostýnem, nedaleko náměstí.

Vila o třech nadzemních podlažích je stupňovitě členěna. Nechybí v ní zimní zahrada v obývacím pokoji, prosklená nároží u pokojů v prvním a druhém patře vedoucí na sluneční terasy. Dále speciální modul okna, kdy čtverec doplňuje v horní polovině dělené okenní křídlo.

Foto: autoři Slavné vily Zlínského kraje

Chloubou stavby je prostorná terasa v posledním patře.

Návrh domu je založen na racionálním řešení a precizní dispozici. Jednoduchost účelného konstruktivistického řešení vily vyvažuje použití přírodních materiálů, jako například efektní obklad lomovým kamenem.

Foto: autoři Slavné vily Zlínského kraje

Obložení komína se stalo jednou z hlavních dekorací stavby.

Život rodiny byl ve vile oddělen od přístupu do kanceláře a ateliéru v druhém patře. Zajímavostí domu je, že do něj bylo navrženo trojí schodiště, jedno přivádí návštěvníky do haly v patře, z druhého konce haly pokračuje schodišťové rameno do druhého patra ke kanceláři.

Třetí točité schodiště umístěné naproti kuchyni je určeno pro provozní účely. Umožňuje rychlý přístup hospodyně k zázemí v přízemí a na zahradu.

Největší část prvního patra zabírá obývací pokoj s jídelním koutem. Ložnice i dvoupokoj dětí mají okna vedoucí na terasu. Na patře je komfortní hygienické zázemí a zabudovaná šatna.

Foto: autoři Slavné vily Zlínského kraje

Interiér vily je díky velkým oknům hodně prosvětlen.

Ve druhém patře byla architektonická kancelář, včetně ateliéru a temné komory. Stavba dokazuje architektův zájem o tehdejší architektonické trendy. Ve srovnání s jeho ostatní tvorbou dům vybočuje z tradičního řešení staveb uplatňovaného stavebníky v předválečném období.

Od doby výstavby byly provedeny úpravy dispozice obytných prostor. Venkovní prostory jsou ale dobře dochované.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám