Hlavní obsah

Architekt Lábus získal cenu Ministerstva kultury za půvab svých nadčasových staveb

Novinky, tnk

Prestižní ocenění Ministerstva kultury České republiky za architekturu letos získal architekt a děkan Fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus. Porota soutěže ho označila za jednu z nejvýraznějších žijících legend české architektury. Jeho stavby rozhodně stojí za pozornost.

Foto: archiv České komory architektů, archiv Atelieru Lábus, Tomáš Balej

Architekt Ladislav Lábus a interiér vily v Nespekách

Článek

Dvaašedesátiletého architekta Ladislava Lábuse na cenu nominovala Česká komora architektů. Nejvyšší profesní organizace sdružující více jak čtyři tisíce architektů v odůvodnění své nominace mimo jiné uvedla, že Ladislav Lábus je jednou z nejvýraznějších žijících legend české architektury.

Stavby Lábuse jsou hodně nadčasové, bez zbytečných dekorací a pomíjivých módních trendů.

Foto: archiv Ateliéru Lábus, foto Tomáš Balej

Proměněná Edisonova transformační stanice v Praze.

„Na své cestě Lábus nehledá laciné rychlé efekty, které by mu přinesly slávu, ale jde zcela jistě daleko trnitější a těžší cestou, na které hledá podstatu věcí a ptá se po skutečných, opravdových hodnotách architektury a stavitelství obecně. Důrazem na hledání hodnot dává do popředí téma trvanlivosti staveb,” uvedl za představenstvo ČKA architekt Pavel Hnilička.

Foto: archiv Atelieru Lábus, foto Tomáš Balej

Břevnovská vila byla dokonce před časem nominována na Stavbu roku.

Cenou byla ohodnocena i Lábusova pedagogická činnost. Architekt působí jako vysokoškolský pedagog na Fakultě architektury ČVUT, letos dokonce v roli děkana.

„Architekt Ladislav Lábus je znám svým hloubavým a citlivým přístupem, který je zároveň pevný jako skála. V době přelétavých a pomíjivých gest, která jsou tolik typická pro současné období tekuté modernity, včetně povrchního kopírování vnějších znaků a přebujelou snahou upoutat na sebe již tolik unavenou pozornost diváků, si Ladislav Lábus jde pevně svou vlastní cestou,“ uvedla Komora v nominaci.

Foto: archiv Ateliéru Lábus, foto Tomáš Balej

Interiér vily na Břevnově zaujme čistými liniemi.

Česká komora architektů Lábuse také v minulosti podpořila návrhem nominace na velmi prestižní čestné členství Amerického institutu architektů (AIA – The American Institute of Architects). Čestný titul pak na základě doporučení Komory získal.

Foto: archiv Ateliéru Lábus, foto Jan Malý

Dům s pečovatelskou službou v Českém Krumlově,

Mezi nejznámější Lábusovy realizace patří např. bytové stavby – vily ve Vonoklasech, v Roudnici nad Labem a v Nespekách. Lábus také rekonstruoval historické stavby (např. palác Langhans ve Vodičkově ulici v Praze nebo Paličkovu vilu v Praze. Stavbám dominuje uměřená barevnost v přírodních tónech.).

”Stavby Ladislava Lábuse se vyznačují mnohdy až překvapivou samozřejmostí. Jsou tu, jako by tu stály již dlouho, a ukazují, že jsou dobré a že neměly být jinak. Docílit přirozenosti věcí je v architektuře mistrovským uměním, které se nedaří každému,” sdělil Hnilička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám