Hlavní obsah

Architekt Albinmüller navrhl ústeckou vilu tak, aby zachoval výhled do labské krajiny

Novinky, Text: Tomáš Pavlíček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná vila s výhledem na labské údolí byla navržena jako velkolepé sídlo. Její architekt pracující pod pseudonymem Albinmüller navrhl nejen stavbu, ale i její nábytkové vybavení, což dodalo celému architektonickému dílu v Ústí nad Labem na celistvosti.

Foto: Autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: Hanzlíčkova 4, čp. 1980, Ústí nad Labem

Článek

Alois Winnar byl majitelem stavební firmy, která se specializovala na provádění vodních staveb, kanalizací apod. Na začátku čtyřicátých let minulého století si nechal postavit vilu od významného německého malíře, designéra a architekta Albina Camilla Müllera, známějšího pod pseudonymem Albinmüller.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Stavba sloužila pro početnou domácnost.

Hlavní strana je orientována do prostoru labského údolí. Vila stojí vysoko nad údolím Labe a v době, kdy byla postavena, musela být solitérní stavbou, ze které se jejím obyvatelům otevíral neuvěřitelný pohled do labské krajiny.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

K vile patřila udžovaná zahrada.

Albinmüller vilu navrhl jako symetrickou stavbu obdélníkovitého tvaru se dvěma výstupky, které předsunul mírně před fasádu, a do kterých umístil pánský pokoj a jídelnu se zimní zahradou.

Vzhledem k tomu, že architekt měl od stavebníka volnou ruku, navrhl, jako vystudovaný návrhář nábytku, i vybavení, které bylo kvalitně vytvořeno firmou Häbler & Wocasek z Bíliny.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Architekt vyzdvihl působivý výhled do okolí.

Stavebník Winnar zemřel jako osmaosmdesátiletý v Salzburgu v roce 1958. Neví se, jak se seznámil s Albinmüllerem. Je možné, že se s jeho prací mohl setkat již dříve, protože Albinmüller se účastnil řady výstav, mimo jiné v Drážďanech, kde už v roce 1899 obdržel ocenění za interiérovou architekturu.

Mohli se seznámit i na drážďanské výstavě Wohnug und Siedlung neboli Domy a obydlí z roku 1925, kde byly Albinmüllerovy práce publikovány.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Obývací pokoj byl rozlehlý.

Tvorba architekta Albinmüllera je spojena především s dvěma lokalitami, s městem Magdeburg a s uměleckou kolonií v Darmstadtu. Tam stvořil většinu svých děl.

Dům v Ústí nad Labem je zřejmě jednou z jeho posledních realizací vůbec, protože později se začal zabývat předně krajinomalbou a psaním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám