Hlavní obsah

Angličané vybrali to nejlepší ze svého každodenního designu

Novinky, tnk

Britské Design Museum uvádí novou stálou výstavu soudobých designových předmětů, které se Angličanům nesmazatelně zapsaly do dějin jejich každodenního života. Expozice nese název: Neobyčejné příběhy obyčejných věcí.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Budka s názvem K6 Kiosk od Gilese Gilberta Scota, stolička Sella od Piera Castiglioniho a semafor od Davida Mellora.

Článek

Nová stálá kolekce ukazuje zajímavé a výjimečné předměty každodenního anglického života. Nechybí také rozsáhlejší dokumentace jejich vzniku.

Foto: Design Museum

Vozík Boby od Joea Colomba, vysavač od Jamese Dysona a Coast Chair od Marca Newsona.

Cílem je také popsat národní identitu pomocí objektů, které ji definují. Podle autorů to jsou bezpochyby anglické telefonní budky, silniční značení, poštovní schránky aj.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Poštovní schránka s názvem F Type Post Box od studia David Mellor Design a psací stroj Valentine, který navrhl Ettore Sottsass pro Olivetti.

Rozsáhlý oddíl věnovaný modernismu poskytuje přehled o velmi slavném období designu ve Velké Británii. K vidění jsou jednoduchá, ale kvalitní křesla i stolky inspirované moderním uměním.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Stolička Mezzadro od Achilla a Piera Castiglionových, křeslo Cesca (model B32) od Marcela Breuera.

Výstava se věnuje i dominanci plastu v našem životě. Nechybí tak plastové předměty každodenní potřeby za posledních 75 let - od malých domácích potřeb (např. zubních kartáčků) až po plastová křesla. Výstava nabízí i přehled módy od roku 1970 do 1990.

Foto: Luke Hayes, Design Museum

Tulip chair od Eera Saarinena a křeslo LAR od Charlese Eamese.

"Design je důležitý na jakékoli životní úrovni. Právě design dělá každodenní život o trochu lepší. Je tomu tak díky velké ekonomické změně, kterou svět prochází. K této změně dochází díky návrhářům a výrobcům, ale i díky koncovým uživatelům. Design nabízí jedinečný způsob, jak porozumět světu kolem nás," sdělil Deyan Sudjic, ředitel Design Musea.

Foto: Max Colson

Přenosná televize s názvem Jim Nature od Philippa Starcka.

Výstava potrvá v londýnském Design Museu až do ledna roku 2015 a nabídne i řadu přednášek, workshopů a doprovodných akcí se známými designéry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám