Hlavní obsah

Andělsky bílá je stále v kurzu

Novinky, Eva Rajlichová

Bílá barva výborně odráží světlo, dokáže opticky zvětšit daný prostor a dodat mu určitou lehkost, vzdušnost a čistotu. Vlastnosti bílé barvy oceníme zejména v malých bytech, které nám pomůže alespoň opticky zvětšit. Neutrální bílou barvu můžeme vhodně kombinovat s širokou škálou dalších barev a jejich odstínů.

Článek

V Asii je bílá barvou smuteční, například pozůstalí na pohřbech v Indii jsou oblečení kompletně do bílého. V křesťanské kultuře naopak symbolizuje nevinnost, neposkvrněnost, populární je hlavně na svatbách. Lidé, kteří mají radí bílou, jsou prý spolehliví, upřímní, čistotní, pořádkumilovní se klony k perfekcionismu.

Báječná bílá

Bílá je barva pořádku a čistoty. Při barevném uspořádání prostoru hraje bílá hlavní roli, odděluje ostatní barevné skupiny od sebe neutrální plochou. Díky tomu, že zesvětluje, opticky prostor člení.

Futuristický, vícesmyslový koncept interiérového prostředí designéra Jeana Nouvela, propojuje světlo a high-tech prvky, samozřejmě v bílé. Foto DuPont Corian

Velmi oblíbená je také na moderním nábytku, efektní jsou zejména kombinace s kovem či sklem. Její vzdušnosti a elegance s oblibou využívají jak architekti, tak designéři.

Nestárnoucí blackwhite

Na bílém pozadí vyniknou jak teplé tak studené tóny ostatních barev. Vhodně se doplňuje se zářivými barvami, stejně jako s tmavými odstíny. Některé kombinace jsou nesmrtelné - například černá s bílou je stále v kurzu, mění se jen poměr obou barev či tvary vzorů.

Výrobci svítidel ji také často používají. Bílá je totiž neutrální, a tak nezkresluje světlo zdroje a ostatní barvy v místnosti. Bílou také najdeme na na kuchyňských spotřebičích, ať už na pračkách, ledničkách nebo myčkách.

Spotřebiče jsou často provedeny v bílé barvě. Foto Miele

Věčným evergreenem je bílá také pro výrobce sanitární keramiky - dá se vhodně kombinovat s barevnými obklady, navíc na bílém povrchu ihned rozeznáte nečistotu, což asi znáte z vlastní zkušenosti.

Bílý koberec je sice krásný, ale poněkud nepraktický, hlavně pokud máte zvířecího mazlíčka nebo malé dítě. Ale ani tady není nic ztraceno. Čistě bílé plochy v interiéru můžete nahradit alespoň bílými doplňky, které vám prostor opět pomohou prosvětlit a prozářit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám