Hlavní obsah

Američan si nechal zařídit byt brazilským designérem, jehož styl miluje

Novinky, Jana Nesvadbová

Vášní majitele velkého apartmá v patnáct let starém domě na ostrově Fisher Island ležícím přímo naproti americkému Miami je brazilský styl, pokud jde o interiéry. Aby měl opravdový originál, neváhal, a o zařízení svého nového bydlení požádal brazilského architekta Diega Revolla. Ten za ním přijel na Floridu a vytvořil mu moderní domov v pravém brazilském duchu.

Foto: Fran Parente

Z bytu je vidět na miamskou čtvrť Downtown.

Článek

Z bytu je výhled na miamskou čtvrť Downtown a zátoku Biscayne. Ostrov není přístupný jinak než po moři. To vše mu už od začátku dodává atmosféru letního bydlení. A právě tomu architekt přizpůsobil i svůj návrh.

Interiér je laděn nejenom do moderního a minimalistického stylu, ale zároveň podtrhuje jistou odlehčenost, barevnost a živost. Architekt zařadil i větší počet výtvarných děl současných výtvarníků, jež doplnil nábytkem z originálního brazilského obchodu v nedalekém Miami.

Apartmá má plochu 800 m², včetně balkonů. Jedním z požadavků majitele byla na jedné straně kompletní proměna interiéru a jeho následné zařízení, na straně druhé si přál veškeré změny a práce provést co nejrychleji. Jak stavební úpravy, tak zařízení bytu nakonec proběhlo v rekordním čase pěti měsíců.

Foto: Fran Parente

Dvojice hlavních místností je propojena díky odstranění části zdi mezi nimi. Stejně byla připojena i jídelna.

Foto: Fran Parente

Domácnost zdobí například Pes a jeho dvojník od Andyho Warhola. Obraz vpravo je dílem Petera Halleyho.

Návštěvník vstupuje do bytu a rovnou se ocitne v jeho srdci. Tím je dvojice stometrových místností, tedy obývací pokoj a domácí kino. Architekt je takřka propojil dohromady tím, že nechal vybourat část zdi, jež je od sebe oddělovala.

Část prostoru pak vyhradil pro domácí kancelář. Stejným způsobem připojil k dvojici hlavních místností i jídelnu. I vstup do ní rozšířil vybouráním části stěny.

Stejně jako je tomu v typických brazilských domovech, je byt jasně rozdělen na tři zóny, tj. na část domova, kde se žije přes den a kde se odehrává veškerý společenský život, na klidovou a zároveň i ryze soukromou část, kde majitelé spí. Třetí zóna bytu je tzv. servisní. Sem patří prádelna, úložné prostory a rovněž tak kuchyň.

Foto: Fran Parente

Impozantně působí zejména centrální stolek z jednoho kusu dřeva.

Foto: Fran Parente

Stůl nese název Leaf (list).

Foto: Fran Parente

Visuté křeslo připomíná více abstraktní skulpturu, než kus nábytku.

Celý domov je zařízen moderním nábytkem, jenž dobře vyniká na pozadí čistě bíle vymalovaných stěn a na podlaze z umělého kamene s vysokým leskem také v bílé barvě.

Impozantně působí zejména rozměrný centrální konferenční stůl před jednou ze sedaček, jehož deska je tvořena obrovským plátem vyříznutým z velice členitého a rozložitého kmene stromu, jenž je dílem designérů z Milpa Sculpture.

Architekt volil pro byt klidnou paletu, na níž lze objevit několik odstínů šedé, beige a černé. Tu pak oživuje vysloveně živými barvami vybraných kusů, jako je například visuté křeslo Balanco Cocar od designérů z ateliéru Pax s trny v citronově žluté barvě anebo jen sada barevných skleněných váz od Jonathana Adlera.

Nejvíce zpestřujícími doplňky jsou ovšem obrazy, ať již Andyho Warhola, Damiena Hirsta, Fernanda Botera nebo Adriany Varejão e Ascanio.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbí se vám také brazilský styl?
Ano, moc
23,8 %
Docela ano
15 %
Nevím, nepřijde mi ničím výrazný.
7,7 %
Nijak výrazně mě neuchvátil.
43 %
Ne. Líbí se mi něco jiného.
10,5 %
Celkem hlasovalo 2991 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Byt jako ráj pro minimalisty

Majitelé bytu v pražských Holešovicích jsou fanoušky minimalistického stylu. Proto když se obrátili na architektky z ateliéru Schwestern, bylo jasné, že svůj...

Výběr článků

Načítám