Hlavní obsah

700 let starou pilu majitel restauroval do podoby úžasného rodinného domu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům na severu anglické oblasti známé jako Cotswolds byl postaven na samém počátku 14. století. Dnes slouží jako rodinný dům velmi neobvyklého tvaru, jenž ale působí velice stylově a zároveň nečekaně moderně. Stavba je nyní na trhu v přepočtu za 57 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ze 700 let staré pily vznikl velice moderní a zajímavý rodinný dům.

Článek

Objekt stojí na pozemku o výměře 0,72 hektaru mezi obcemi Stow on the Wold a Upper Oddington v hrabství Gloucesteshire. „Věž Millway Tower byla postavena v roce 1307 a pravděpodobně sloužila mnichům z Maugersbury jako pila v dobách, kdy Wychwoodský les sahal až na okraj Stow on the Wold,” uvádí v popisu nemovitosti realitní kancelář Knight Frank, která ji nabízí k prodeji.

K původní čtyřpodlažní věži současný majitel v rámci rekonstrukce připojil patrovou přístavbu vějířovitého tvaru, čímž ji rozšířil a dodal jí punc modernosti.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní společenská místnost slouží jako obývací pokoj a jídelna.

Majitel pilu koupil v roce 2009 a od té doby na ní pracoval deset let. V domě jsou dohromady čtyři ložnice doprovázené stejným počtem koupelen. První tři je možné objevit v přízemí, jedna z nich zabírá kruhový prostor v místě bývalé pily. V přízemí je rovněž studovna a garáž.

Z centrální haly se po schodišti vystupuje do prvního patra, které má roli hlavního společenského prostoru v domě. Zde je prostorný obývací pokoj s jídelní zónou, na nějž navazuje velká pochozí terasa. Bonbónkem, který zaujme návštěvníka na první pohled, je ovšem na míru, ručně vyráběná kuchyň zasazená do kruhové věže. Trojice oken, jimiž hledí do okolí, z ní činí unikátní prostor na vaření, jemuž vévodí centrální kruhový ostrov.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyni s atypickým kruhovým půdorysem vévodí centrální ostrůvek sloužící z jedné strany i jako snídaňový bar.

Třetí podlaží slouží jako v jistém smyslu oddělující zóna, v níž lze objevit pouze koupelnu. Díky tomuto patru si mohou majitelé užívat ničím nerušené chvíle odpočinku v nejvyšší podlaží věže, kde je ložnice s kruhovým půdorysem a také s nejlepším výhledem do okolí. Čistě pro zajímavost, průměr místnosti je 6,3 metru.

Anketa

Zaujala vás kruhová kuchyň?
Ano, vypadá úžasně!
89,5 %
Vypadá docela dobře.
4,5 %
Upřímně, přijde mi taková všední.
1,4 %
Ne, děláte kolem toho zbytečný humbuk.
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6229 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám