Hlavní obsah

Britská zahrada je klenotem hýřícím všemi barvami

Novinky, Jana Nesvadbová

Manželé Newtonovi jsou už nějaký čas v důchodu. Na nedostatek zábavy si ale rozhodně stěžovat nemohou. Kromě svých čtyř dětí a čtyř vnoučat mají svého velkého koníčka, jímž je péče o zahradu. Výsledek jejich úsilí je dechberoucí. Záběry jejich malého království každoročně oblétají svět. Pokochejte se s námi nevšední krásou podzimní hry barev stromků a keřů v britském Black Country. Letos se zde podzim vyvedl obzvláště výjimečně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatná zahrada hýří všemi myslitelnými barvamiVideo: AP

 
Článek

V každém ročním období je zahrada Marie a Tonyho Newtonových plná barev. Nikdy nesklouzává do poněkud fádní variace ve stylu „50 odstínů zelené“. Obdobím, kdy se rozehraje desítkami barev naplno a odhalí tak světu své pravé kouzlo, je ovšem podzim. Zelenou zde doplňují žlutá, oranžová, červená, růžová, fialová i modrá. Je jen málo barev na malířské paletě, jež by v této zahradě nebylo možné objevit.

O zahradě z Walsallu jsme již psali v loňském roce. Britská média o jejích majitelích pravidelně píší jako o manželském páru se „zelenými prsty“. Tak se v Británii obecně říká lidem, kteří mají velké pěstitelské či zahradnické nadání a vše jim pod rukama jen kvete a bují. Snímky a záběry právě této zahrady v hrabství West Midlands se pak nejen v britských médiích objevují každoročně.

Nelze se tomu divit. Tak barevně pestrou směsici, jíž vytvářejí stromky a keříky zasázené do sofistikovaně promyšlených skupin, nenabídnou návštěvníkům ani leckteré botanické a dendrologické zahrady. Tím spíš na tak malé ploše.

Oba manželé letos dosáhli věku 71 let. A svému koníčku se věnují už 37. rokem. Za svým domem mají v současnosti vysázeno na 3000 rostlin, jež pokrývají všechna vegetační patra. Jsou tedy mezi nimi byliny, keříky i stromy různých velikostí. Návštěvník při podrobnějším prohlížení mezi nimi objeví 450 azalek, 120 japonských javorů a 15 jalovců šupinatých, které jsou charakteristické svým modravým jehličím. Jak píše web britského deníku Metro, manželé za ta léta do svého koníčku investovali asi 15 tisíc liber, tedy v přepočtu přibližně 448 tisíc korun.

Britové jsou svým nadšením pro zahradničení vyhlášení a rádi v této dovednosti soutěží. Asi málokoho proto překvapí informace, že Newtonovic zahrada je držitelem spousty ocenění, včetně toho nejhodnotnějšího – Nejlepší zahrada Británie. Díky médiím však její věhlas sahá daleko za hranice ostrovů a po celý rok se do malého městečka vydávají turisté z celého světa, aby se mohli obdivovat její kráse.

Manželé se do práce na svém barvami hýřícím království pustili v roce 1982, poté co paní Marie nastoupila do důchodu. V současnosti jim stačí věnovat údržbě a drobnějším úpravám dvě hodiny denně. „Bylo velmi uspokojující využít tolika dovedností a udělat si všechno vlastnoručně. Kromě dvou rostlin jsme si všechny ostatní zasadili sami. Obzvláště příjemné je vidět snímky pořízené z výšky. Odhalují, že zahrada připomíná obličej sovy. To jsme nikdy nezamýšleli, je to taková roztomilá náhoda,“ svěřila se pro web Daily Mailu Marie Newtonová.

Anketa

Máte raději okrasné zahrady, nebo užitkové?
Okrasné
27 %
Tak i tak
69,2 %
Užitkové
3,8 %
Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Čarověníky se stanou šperkem každé zahrady

Čarověníky jsou zhuštěné větvičky rostlin, které žijí na stromech a keřích. Často mají odlišné zbarvení a uspořádání listů či jehlic. Větve stromů, ze kterých...

Výběr článků

Načítám