Hlavní obsah

Letošní Designblok se zabývá budoucností i ekologií

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemská přehlídka designových kousků Designblok, která se koná od 17. do 21. října v Praze, letos ukazuje práci bezmála 350 vystavujících. Hlavním tématem akce je Budoucnost. Designéři se tak v rámci přípravy na výstavu zamýšleli nad tím, jak mohou svou tvorbou přispět ke zlepšení světa. Přehlídka tak představuje velké množství projektů spojených s ekologií a recyklací.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Nástěnné lampy Kranen Gille jsou inspirované silnými osobnostmi. Vznikly pro značku Mooi.

Článek

Hlavní přehlídka Designbloku již tradičně probíhá na holešovickém Výstavišti. Design naplňuje prostor Průmyslového paláce i Lapidária Národního muzea.

Návštěvníci mohou zhlédnout instalace firem, designérů a umělců. K vidění je plejáda produktů od porcelánových objektů a váz, nábytku, doplňků a svítidel až po ptačí budky.

Představuje se i výběr nejlepších evropských diplomových prací Diploma Selection. Z tradičních českých výrobců nechybí TON, Brokis, Master & Master, Jelínek a řada dalších.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Dominika Petrtýlová představuje Party vase, které oživuji fenomén malovaných rokokových váz. Pieke Bergmans zase připravil působivou světelnou instalaci.

Téma budoucnosti se prolíná téměř celou výstavní plochou. V minulých ročnících se tvůrci tématu drželi mnohem méně.

Designérka Lucie Koldová například navrhla pro akci instalaci zaměřenou na pohled do budoucnosti lidské práce a podoby pracovních prostor.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Kolekce skleněných objektů Heritage od Jiřího Krejčíka vznikla z upcyklovaného tradičního broušeného křišťálu a nových autorských, ručně foukaných prvků.

„V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku. Co můžeme udělat, aby lidstvo mělo budoucnost kvalitní a zda mohou designéři přispět ke zlepšení světa?“ uvedla Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

V rámci letošního Designbloku zájemci najdou desítky projektů zabývajících se ekologií a společenskými nebo humanitárními problémy.

Za pozornost stojí i zatemněný prostor Lapidária Národního muzea, ve kterém návštěvníci naleznou devatenáct vybraných uměleckých objektů. Zážitek z návštěvy pak umocňuje uměle vytvářený vítr a videosmyčka rozbouřeného moře.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Působivé jsou i kousky od Clap design, zaujmou i vyšívané motivy od značky Bro.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Slánky od designérky Ediny Andrásiové mají netypické tvary.

Kromě prostor na pražském Výstavišti je již tradičně otevřena i řada galerií, pop-up shopů a showroomů po celé Praze.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jednadvacátý ročník pražského mezinárodního festivalu designu Designblok se koná do pondělí 21. října 2019. Základní cena vstupenky je 350 Kč. Otevřeno je každý den od 10 do 21 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám