Hlavní obsah

Z projektu vily na sile se stalo reálné komfortní bydlení

Novinky, Text: Pavel Zatloukal, editace: tnk

Českému architektovi Tomáši Pejpkovi a polskému architektovi působícímu v Česku Szymonovi Rozwałkovi se podařilo uskutečnit hned dvojí nadstavbu a vytvořit tzv. vilu na sile. Vzniklo tak kvalitní bydlení, o kterém mnoho lidí sní. Je důkazem, že přeměna průmyslových objektů na bydlení se začíná i v České republice stávat vyhledávanou cestou, jak získat dostupné bydlení.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Stavba s adresou: Polská 7, Olomouc

Článek

Radima Králíka, vedoucího reklamní společnosti zaměřené na vývoj a výrobu tiskových technologií, zaujala idea využití doslouživší technické stavby pro potřeby čistě osobního bydlení. Stavba vznikla na začátku 21. století.

Pro její záměr se přímo nabízela bývalá silážní budova na hranici historického jádra Olomouce. Jde o součást pozoruhodné funkcionalistické srostlice obytných a provozních budov Hanáckých mlýnů ze čtyřicátých let minulého století.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Vizualizace obývacího pokoje napovídá, že jde o moderní prostor.

Výzvy, s níž nový majitel sila přišel, se ujala dvojice architektů působících v Olomouci. Absolventi architektury technických škol v Praze a polském Štětíně Tomáš Pejpek a Szymon Rozwałka se rozhodli, jak sami říkají, pro nevšední řešení vyplývající ze zásadní změny funkce objektu.

Architekti tuto odvážnou myšlenku obytné jednotky, která je s přízemím propojena výtahovou šachtou, dotáhli do podoby příjemného bydlení.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Velkorysý obytný prostor vznikl hodně originálním způsobem. Nachází se totiž na sile.

Do stávajícího objemu sila vložili převýšenou ústřední halu s přiznanou ocelovou konstrukcí. Její osvětlení, vnitřní i venkovní ochozy, dávají naplno vyznít působivému prostoru a průhledům napříč stavbou.

Jedna strana fasád umožňuje vyhlídky ze zatravněných teras, opačná pak nabízí pohled na historickou Olomouc. Nejvyšší podlaží je pak určeno předně pro odpočinek a nachází se v kvádrové části s výrazným přesahem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám