Hlavní obsah

Kouzlo domu v hobitím stylu dodává kruhový světlík ve střeše

Novinky, Jana Nesvadbová

Z těch nejobyčejnějších a zároveň také nejekologičtějších materiálů, jako je kámen, sláma, jíl a zemina postavili majitelé ve Skotsku, na úpatí hory Ben Rinnes, dům volně inspirovaný hobitími příbytky, tak jak je většina zná z filmové trilogie Pán prstenů. Jeho travnatou střechu uzavírá kruhový světlík, jenž dodává interiéru osobité kouzlo.

Foto: Profimedia.cz

Domek má trávou porostlou střechu.

Článek

Dům ve vesničce Aberlour na první pohled zaujme svým velice rustikálním vzhledem. Jílem pomazané zdi, kostra z hrubě opracovaných kmenů stromů, které byly pokácené v okolí - přízemní stavba je dílem svých majitelů, kteří ji ručně zhotovili tak, aby byla co nejekologičtější.

Vytvořili tak příbytek se dvěma ložnicemi, v nichž jsou kromě tradičních postelí nápaditě řešené palandy. (V domě se dohromady pohodlně vyspí šest lidí.)

Výhled ven zajišťují rozličně tvarovaná okna. Ta ovšem nejsou tak zajímavá, jako okulus - kruhový světlík - zasazený do středu zelené střechy. Za dne jím do interiéru proniká příjemné světlo, v noci se pak obyvatelé domku mohou kochat pohledem na hvězdné nebe nad sebou a nemusejí opouštět teplo svého příbytku.

Foto: Profimedia.cz

Dům je postaven pouze z přírodních materiálů, které byly získané přímo na místě, nebo v blízkém okolí.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu osvětluje kruhový světlík umístěný na vršku střechy.

Nápad se světlíkem nebyl přitom nijak náhodný. Domek totiž stojí v oblasti Moray, a to v místech, která jsou přímo vyhlášená výjimečně tmavými nocemi, které neruší světla velkoměst.

Součástí centrální místnosti, jež je hlavním prostorem v domě, je kuchyň vybavená dřevěným nábytkem, který doplňují keramické obklady v bledě modré a bílé barvě. Úlitbou potřebám moderního člověka je pouze moderní sporák s troubou v černé barvě a bílý dřez s baterií ovládanou dvojicí keramických páček.

Foto: Profimedia.cz

Domek vyhřívají kamna na dřevo.

Foto: Profimedia.cz

V domku může pohodlně nocovat najednou šest lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ke spaní slouží i nápaditě řešené palandy.

Kromě kuchyně je velmi důležitou místností v domě prostorná a plně vybavená koupelna se splachovací toaletou a sprchovým koutem. Jak poznamenávají redaktoři britského webu Daily Mail, je dost velký a pohodlný, aby se v něm člověk mohl pohodlně umýt po náročném dni v horách, anebo po průzkumné výpravě za místními druhy whiskey. Majitelé dům nevyužívají pro svou potřebu, ale pronajímají jej. V přepočtu za 3200 korun za noc.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Líbil by se vám také světlík ve stropě?
Ano, a dokonce ho i máme.
4,8 %
Ano, vypadá to dobře.
76,4 %
Nevypadá to špatně, ale...
7,2 %
Ne, přijde mi to nepraktické/nepřirozené.
11,6 %
Celkem hlasovalo 800 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám