Hlavní obsah

Probuďte terasu k životu, základem je kvalitní podlaha

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní podlaha musí být kvalitní, odolná a snadno udržovatelná. Možnosti jsou dvě. Pro příznivce přírody je zde dřevěná terasa z materiálu Thermowood. Jiní využijí dřevoplast, který je nenáročný na údržbu a má praktické užitné vlastnosti.

Foto: Tchibo

Z každého zákoutí lze vykouzlit místo pro relax a letní kulinaření. Stačí přenosný gril a velkoobjemové truhlíky se vzrostlými květinami.

Článek

Odolná terasa

Dřevěné terasy s označením Thermowood jsou tepelně upraveny a mají vynikající vlastnosti i bez použití chemických látek.

Majitelé si chválí trvanlivost podlahy, odolnost proti hnilobě a napadení dřevokaznými houbami. Další předností je rozměrová stabilita, protože při tepelném procesu dochází ke snížení vlhkosti dřeva až o 50 %.

Foto: Altány pergoly

Dřevěná přírodní terasa z materiálu Thermowood je odolná vůči plísním a dřevokazným škůdcům, je velmi trvanlivá a rozměrově stabilní.

Dřevo má hřejivé a atraktivní hnědé probarvení, které časem šedne. Není to závada, ale přirozená vlastnost dřeva. Kdo chce zachovat původní odstín, musí počítat s pravidelným nátěrem.

Dřevoplastová podlaha má na povrchu tenkou vrstvu polymeru (PVC) a chrání palubky před poškrábáním, skvrnami, vzniku třísek. Palubky nabízejí několik autentických odstínů s vyraženým reliéfem letokruhů. Čištění terasy je snadné, stačí ji dvakrát ročně opláchnout vodou s mýdlovým roztokem, přejet zlehka smetákem.

Rostlinky neuschnou

Zelenou oázu udržíme jen se správnou závlahou. Jestliže nemáme obětavého souseda či rodinu poblíž, je spolehlivým řešením speciální zavlažovací sada určená pro truhlíky a květináče.

Foto: Bonami

Zařiďte si krytou terasu jako letní obývací pokoj. Nezapomeňte na měkké koberečky, polštáře a plédy.

Mikrozávlaha zajistí potřebnou vláhu rostlinám na balkoně i terase. Sada se skládá z hadicového systému a kapénkových manžet, kterými lze zalévat až 15 květináčů najednou.

Množství vody na konkrétní manžetě lze individuálně regulovat, aby každá rostlinka dostala potřebnou závlahu a zbytečně se neplýtvalo vodou. Výhodou je i jednoduchá instalace bez použití nářadí.

S hudbou je veselo

Relax na terase si užijeme za libých zvuků. V nabídce jsou různé reproduktory, které stoprocentně ozvučí daný prostor a mohou být venku celoročně. Některé připomínají reflektor nebo sprchovou hlavici. Uvnitř nich se ale skrývá třípásmová miniaturní reprosoustava se stereofonním efektem.

Foto: Voix

Reproduktory Paradigm jsou vyrobené z bronzově hnědého polyetylénu, aby se daly nenápadně zabudovat do naší zahrady. Třeba v podobě balvanu.

Lze je instalovat na zem, na stěny, zábradlí či kmeny stromů. Mohou být i součástí zahradní skalky. Odolají vodě, větru, mrazu i slunečním paprskům.

Odskočte si do bublinek

Popovídat si s rodinou a přáteli je osvěžující ve vířivce. Na trhu je spousta typů, ale málokterá v sobě kombinuje možnost plavání i odpočinku.

To umí kombinovatelná vířivka Combi Spa, která má celoroční provoz. Ve vířivce oceníme teplejší vodu, v části tzv. swim spa je o pár stupňů chladnější voda určená pro plavání s protiproudem.

Foto: Usspa

Vířivka Combi Spa nabízí dvojitý relax. Lze v ní plavat i odpočívat v bublinkách. Má celoroční provoz a bazén s regulovatelným protiproudem.

Vířivka nabízí komplex masážních pozic pro 4 osoby, dvě lehátka přizpůsobená různým výškám postav a bodovou masáž zaměřenou na oblasti bederní páteře. Obě zařízení ovládají samostatné technologie, provoz lze zcela oddělit.

Osázet lze každý balkon

Nedostatek místa může být výzvou, jak uspořádat zeleň do vertikály. Zvolte stěnu natočenou ke slunci a na ni upevněte truhlíky a květináče v různé výšce.

Určitě nesmí chybět středomořské bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn). Dobrým tipem jsou i zakrslé meruňky, sloupovitá jabloň, lesní jahody, truhlíková rajčata.

Na velký balkon si můžeme dovolit některé druhy jasmínu, venkovní ibišek, který má až dva metry a plno květů. Do stinného prostoru patří fuchsie. Stejně je stín vhodný pro netykavku, zvonek, hortenzii, srdcovku nebo begonii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám