Hlavní obsah

Rodinný dům malíře Daňka v Letovicích je inspirován tvorbou architekta Le Corbusiera

Novinky, Text: Jindřich Chatrný, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům malíře Jana Daňka v Letovicích má puristicky čisté a nekomplikované linie. Architekt Bedřich Rozehnal, rodák z Třebětína u Letovic, se inspiroval tvorbou světoznámého švýcarského architekta Le Corbusiera. Odkazují k tomu zejména pásová okna a střešní terasa osázená zelení, ze které se otevírají pohledy na město.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Dům s adresou: Čapkova 499/8, Letovice

Článek

Stavebník domu Jan Daněk se živil jako malíř, restaurátor, režisér činohry a scénograf. Podílel se na obnově nebo výzdobě interiérů kostelů ve Zlíně, Starém Svojanově, Hrabyni, Bílém Újezdu a v řadě dalších míst.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Nákres prozrazuje zamýšlenou podobu stavby, která byla zachována.

V přízemí domu se nacházely provozní, kancelářské a skladové prostory. První a druhé patro bylo určeno rodině stavebníka. Nejvelkoryseji architekt vymezil v prvním patře plochu hlavní obytné prostory, dělené na jednotlivé sektory jen nábytkem.

Toho bylo v domě jen málo a architekt tak prostor přiblížil dnešním minimalistickým interiérům. V domě byl i ateliér firmy Dekorativní malířství, kterou majitel provozoval.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavbu dekorují hlavně výrazná pásová okna.

Dům prošel několika změnami. Proměněn byl třeba nautický tvar dvou oken zahradní strany vily, zastřešení balkonu, v uličním průčelí vznikl nový sokl z keramických obkladů nebo designově nevhodné obložení nosných sloupů umělým kamenem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

I interiér je hodně strohý a minimalistický.

Největším zásahem do původního stavu objektu bylo prolomení fasády garážovými vraty.

Došlo také ke změně původního uspořádání interiérů, a to nejen s ohledem na ukončení provozování malířské živnosti stavebníka, ale také pod vlivem nových názorů a potřeb současných uživatelů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám