Hlavní obsah

Příbytek jako z pohádky v sobě spojuje to nejlepší z chaty, stanu a stromového domku

Novinky, Jana Nesvadbová

Chaloupku na vysokých nožkách jako letní a k přírodě hodně ohleduplný příbytek navrhli architekti z barcelonského ateliéru ERA Architects. Jejich dílo nazvané Pinea v sobě spojuje výhody chaty, stanu a stromového domku.

Foto: Esteve Serra

Přístřešek v sobě spojuje výhody chaty, stanu a stromového domku.

Článek

Cílem architektů bylo vymyslet přístřeší dostatečně velké pro dva lidi, které bude něčím nevšední, nabídne zajímavé zážitky a zároveň při tom všem zůstane velmi ohleduplné k okolní přírodě.

Stavba má mělkou kruhovou základovou desku z železobetonu. Paty kovových sloupů jsou kryté gabiony naplněnými střepem z recyklované keramiky. Architekti zvolili tento druh konstrukce proto, aby se vyhnuli zbytečnému kopání do hloubky, které je nejenom nákladné, ale navíc pro místní prostředí představuje vždy nepříjemný zásah.

Foto: Esteve Serra

Zastřešení, stejně jako čelní a zadní stěna jsou z textilie.

Připomeňme si, co jsou gabiony...
Gabiony jsou svařované kovové koše naplněné kamením. Využívají se hojně v moderní zahradní architektuře jako zídky, ploty apod., ovšem stejně tak bývají používané například jako opěrné zdi. Jejich velikou výhodou je, že jimi snadno protéká voda, takže v takto vytvořených strukturách není třeba budovat drenáže. V případě povodní jsou pak odolnější vůči proboření než obdobné prvky vyrobené z betonu.

Z této základové desky jsou vztyčeny kovové sloupy napodobující kmeny stromů. Přední má pak tvar bazénového žebříku. Na nich je pak usazena vlastní chatka, jež ztělesňuje korunu stromu.

Foto: Esteve Serra

Chatka stojí na vysokých sloupech, pod ní je prostor pro posezení.

Přístřešek má dřevěnou podlahu, korkové fasády a zastřešení z tkaniny. Obyvatelé tak mohou vnímat vůni dřeva a sledovat stíny korun okolních stromů, které se pohybují na celtě a poslouchat zpěv ptáků v jejich větvích.

Foto: Esteve Serra

Podlaha chatky je dřevěná, strany jsou obložené korkem.

V chatce je na zemi uložena matrace se dvěma lůžky, z nichž každé má svou noční lampičku. Každá má v sobě navíc baterii, aby si do ní mohl člověk připojit telefon a nechat ho nabít. Celek je napájen elektrickou energií získanou z malých solárních panelů umístěných na střeše.

Foto: Esteve Serra

Uvnitř chatky je místo pro dvojici lidí. Každý má svou vlastní lampičku na čtení večer před usnutím.

Skvělým nápadem je využití místa pod chatkou. Zde architekti umístili jednoduchý piknikový koutek se stolem a dvěma lavicemi, jenž je přirozeně stíněn a chráněn před nepohodou chatkou nahoře.

Protože jsou v tomto místě betonové základy, přišli architekti s nápadem nečekat, zda a jak zaroste přírodní travou, ale rovnou pokrýt tuto plochu umělým trávníkem.

Foto: Esteve Serra

Přístup do chatky je po žebříku, který je stejně jako zadní kovový sloup zapuštěný do základové desky. U paty jsou pak gabiony naplněné drcenou keramikou.

Chatka je vyzdvižena do výšky okolo 2,3 metru a sama má v nejvyšším bodě také výšku mírně přes dva metry. Průměr základny činí 3,6 metru, plocha samotné chatky je cca 2,32 x 2,5 metru.

První příbytek tohoto typu mohou objevit návštěvníci glampingového tábořiště na jižním okraji španělské Barcelony.

Anketa

Láká vás postavit si stromový nebo podobně ve výšce umístěný domek u vás na zahradě?
Už ho máme
2,5 %
Ano, plánujeme to
7,5 %
Spíše ne
55 %
Neuvažujeme o tom
10 %
Nemáme hlavně zahradu
25 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Kouzelná chatka se otvírá a zavírá sama

Ve vesnici Sia-chua-jüan v provincii Che-pej na severu Číny mají zajímavost, která v současných horkých dnech zaujme kdekoho - vědci z Univerzity Čching-chua...

Výběr článků

Načítám