Hlavní obsah

Byt jako ráj pro minimalisty

Novinky, Jana Nesvadbová

Majitelé bytu v pražských Holešovicích jsou fanoušky minimalistického stylu. Proto když se obrátili na architektky z ateliéru Schwestern, bylo jasné, že svůj domov budou chtít zařídit právě v tomto duchu.

Foto: Nikola Tláskalová

V obývacím pokoji přisoudily architektky hlavní roli původní podlaze skládané z jasanových parket.

Článek

Byt o velikosti 75 m² zařídily autorky návrhu tak, aby na příchozího zapůsobil svou velikostí a vzdušností i spoustou světla. Jak říkají, nic v něm nechybí, ale ani nepřebývá.

Foto: Nikola Tláskalová

Pohled vchodovými dveřmi do bytu.

Foto: Nikola Tláskalová

Vstupní chodba má jedinečný vzhled, který hodně podtrhuje hexagonální keramická dlažba a atypické obloukové okno.

Foto: Nikola Tláskalová

Obývací pokoj a ložnice jsou orientované na východ.

Architektky mají velké zkušenosti i s navrhováním nábytku, proto při práci na projektu nejprve vymyslely do jednotlivých místností vhodné kusy mobiliáře. Do ložnice vytvořily nejenom velkou vestavěnou skříň, ale i úložné prostory pod postelí, dále navrhly nábytek do dětského pokoje i linku do kuchyně.

Postupně pak přibývala další řešení, jako bylo zařízení vstupní haly, koupelny, obývacího pokoje a nakonec, jako třešničku na dort, sestry vypracovaly i návrh na závěsná svítidla do ložnice.

Foto: Nikola Tláskalová

K horním skříňkám v ložnici lze pohodlně vystoupat po kovovém žebříku.

Foto: Nikola Tláskalová

V bytě je velký počet detailů, které diváka zaujmou i nadchnou.

Minimalisticky není pojednáno jenom zařízení bytu, ale také jeho barevná paleta. Čistou bílou barvu výmalby doplňuje přírodní barva březové překližky, celek pak oživují černě natřené detaily.

Foto: Nikola Tláskalová

Pod manželskou postelí jsou dva úložné boxy a také zasunovací noční stolky.

Foto: Nikola Tláskalová

Noční stolky je možné ve chvílích, kdy nejsou potřeba, zasunout pod postel.

Foto: Nikola Tláskalová

Závěsná svítidla v ložnici navrhly architektky samy.

„Vstupní hala je řešena velmi puristicky a nechává vyniknout jedinečnost původního půdorysného řešení bytu. Vstupní chodba s výrazným obloukovým oknem, které propouští světlo ze společného schodiště obytného domu, ústí v centrální prostor bytu, jenž je rozcestníkem do jednotlivých pokojů a na malý balkon s výhledem do dvora. Výrazný dekor vytváří jen hexagonová dlažba a jediným nábytkem je zde botník, tvarově kopírující zalomení centrálního prostoru, dřevěné háčky na kabáty a zrcadlo,” popisují architektky.

Foto: Nikola Tláskalová

Kuchyň je řešena ve dvou barvách, bílé a přírodní dřevo, skříňky v lince jsou bezúchytkové.

Foto: Nikola Tláskalová

Spodní hrana dvířek je zkosená, takže slouží jako úchytka.

Oříškem se při tvorbě návrhu bytu stala koupelna, která má atypický půdorys a do níž bylo třeba umístit kromě sprchového a umývacího koutu také technické zázemí, pračku, sušičku a úložný prostor pro čisticí prostředky.

Velikost této místnosti tak autorky návrhu opticky zvětšily použitím světlých barev a zrcadel na dvířkách skříněk.

Foto: Nikola Tláskalová

Veškerý nábytek v bytě je vyrobený na míru.

To, čím byt zaujme snad každou návštěvu, je množství nápaditých řešení. Začít lze třeba u velké vestavěné skříně v ložnici. Její centrální část tvoří částečně uzavřená policová knihovna.

Není to jen estetický prvek, jak by se mohlo zdát, zakomponování jiného typu úložného prostoru do stěny si vyžádal i nedostatek místa v ložnici. Pokud se sem měla vejít i manželská postel, nemohla mít skříň v těchto místech dvířka otevíratelná ven.

Foto: Nikola Tláskalová

Dětský pokoj je zařízen ve stejném stylu, jako zbytek bytu.

Horní police skříně jsou pak přístupné po žebříku, jejž majitelé mohou využívat i jako „odkládacího sluhu” na oblečení. Jednoduše řešenou postel doplňují již zmiňované dva úložné boxy a navíc dva vysunovací noční stolky navržené ve stejném stylu.

Foto: Nikola Tláskalová

K otevírání skříní slouží kruhové otvory ve dvířkách. Ty se pak opakují i na čele postele.

Stejně jako ložnice je také hlavní místnost domácnosti, v níž je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem, orientovaná na východ. Zde se rodina setkává po většinu dne, zde pracuje, odpočívá, společně jí atd.

Foto: Nikola Tláskalová

Minimum dekorací v dětském pokoji má povzbudit jeho obyvatele k tomu, by si své prostředí zařídil po svém.

Kuchyň je organizovaná jako rohová, k přírodní barvě březové překližky se přidává bílé lamino. Milovníky purismu nadchne naprostá absence úchytek na všech skříňkách linky, zajímavě jsou řešena dvířka těch horních. Mají šikmou spodní hranu, která funkci úchytek takto supluje.

Foto: Nikola Tláskalová

Koupelnu opticky zvětšují světlé barvy a zrcadla na dvířkách skříňky.

Jídelní zónu tvoří repasovaný jídelní stůl, v obývací části je pak vedle sedačky retro křeslo s konferenčním stolkem.

Hlavní roli zde má ale původní podlaha z jasanových parket. Stejnou pak nechaly architektky položit i v dětském pokoji, který je jako jediná obytná místnost orientovaný na západ.

Foto: Schwestern

Půdorys bytu

„I dětský pokoj pro předškoláka je navržen na míru a nábytek z překližky pouze minimalistickým dekorováním odlišen proti ostatnímu nábytku v bytě. Například čela postele jsou perforována rastrem puntíků a nad postelí se nacházejí police na knihy. Ty jsou uchyceny gumičkou vytvářející klikyhák.

Majitelka si přála zachovat i zde střídmost a nechat tak volné pole působnosti pro kreativitu dítěte. Čisté stěny jsou postupně zaplňovány dětskými kresbami a stejně tak hračky dodávají pokoji proměňující se barevnost,” uzavírají architektky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Je vám blízký minimalistický styl?
Ano, to je přesně šálek mého čaje
23,4 %
Myslím, že je mi docela blízký
34,6 %
Nevím, nemám v tom úplně jasno
3,1 %
Spíše ne
6,4 %
Rozhodně ne. Mám mnohem raději jiné styly
32,5 %
Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Byt získal po rekonstrukci lehký etno nádech

Nový majitel bytu 3+1 v činžovním domě požádal o pomoc s jeho vybavením bytovou architektku. Výsledkem měl být elegantně i prakticky zařízený byt vybavený...

Výběr článků

Načítám