Hlavní obsah

Součástí areálu velké vily průmyslníka Löw-Beera se stala i kuželna, kurt nebo včelín

Novinky, Text: Iveta Černá, Dagmar Černoušková, editace: tnk

Velká Löw-Beerova vila ze začátku 20. století ve Svitávce je reprezentativní stavbou, ve které bydlela početná průmyslnická rodina. Ta měla k dispozici téměř veškerý tehdejší životní komfort. Součástí areálu vily byl totiž skleník, včelín, kuželna, garáže a později i tenisový kurt a koupaliště.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje, Miloš Strnad

Stavba s adresou: Svitávka 166

Článek

Průmyslnická rodina Löw-Beerů se na Moravě usadila už v 17. století. V roce 1839 vybudoval Moses Löw-Beer přádelnu vlny ve Svitávce a tovární areál se postupně dál rozrůstal.

Další továrny měli Löw-Beerovi v nedalekém Rozhrání, v Brněnci, Jimramově a Brně, ale i v Zaháni, v Německu a Rakousku. Na začátku 20. století byla ve Svitávce Mosesem Löw-Beerem vybudována tzv. Velká vila, jejíž autor není dodnes znám.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Chloubou stavby je prostorný balkon směřující do zahrady.

Téměř zámecký charakter secesní stavby s barokními a klasicistními prvky je jasně patrný i na hlavních stranách vily a v dispozici, ale i v uspořádání rozlehlého parku, kde byla později postavena ještě tzv. Malá vila.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje, Miloš Strnad

Ve vile nechyběly honosné interiéry.

Ve velké vile bydlel Benno Löw-Beer s manželkou Hansi a třemi dětmi: Marií, Fritzem a Ernstem a také s Rudolfem Löw-Beerem s manželkou Editou a dvěma dětmi: Helenou a Pavlem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Plánek prozrazuje uspořádání místností ve vile.

Později měl ve vile svůj byt i Fritz Löw-Beer s rodinou. V polovině třicátých let si ho dal upravit podle projektu vídeňského architekta Rudolfa Baumfelda, kterému Fritz a Ernst poskytli ve Svitávce úkryt na útěku před nacismem.

Fritz Löw-Beer byl jedním z prvních sběratelů východoasijského umění na Západě a tzv. čínský pokoj ve Velké vile měl uspořádán v duchu menší soukromé expozice. Tato Fritzova záliba se promítla i v úpravě okrasné zahrady, kde byly vysazeny sakury a magnólie a byl v ní slaměný japonský altánek. Dnes je převážná část jeho sbírky uložena v Linden Museu v německém Stuttgartu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám