Hlavní obsah

Interiér vily Tugendhat láká stále víc turistů, plánují se oslavy vzniku

Novinky, tnk

V příštím roce vypuknou oslavy výročí 90 let od vzniku brněnské vily Tugendhat. V letošním roce se pak slaví významné 100leté výročí výtvarné školy Bauhaus (1919), která s vilou úzce souvisí a jejíž jubileum se slaví v celém světě. Prohlédněte si s námi interiéry, které návštěvníky tak lákají, že se v nich doslova dveře netrhnou.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Dámský pokoj je zařízen útulně, ale hodně střídmě.

Článek

Funkcionalistická vila od architekta Ludwiga Miese van der Rohe s přilehlou zahradou, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, bude brzy slavit devadesát let od svého vzniku.

Stavět se začala v roce 1928, dokončena byla v roce 1930. Stavba je jednou z nejvýznamnějších počinů slavného architekta, důležitého představitele architektury 20. století.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Pohled na vilu Tugendhat ze zahrady.

Vila je zdařilá mimo jiné i proto, že architekt dostal od zadavatelů, manželů Grety a Fritze Tugendhatových, volnou ruku k realizaci a užití materiálů. Na tehdejší dobu byla vila hodně nákladnou stavbou.

Architekt příležitosti plně využil a volil luxusní materiály, vzácné kameny i ušlechtilá dřeva jako třeba makassarský eben, kůži aj.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Kruhová stěna byla dlouho ztracena. Dnes opět krášlí prostor jídelny.

V interiérech nechybí křesla typická pro nábytkový styl Bauhaus, který letos slaví sto let od svého vzniku.

Typické trubkové židle mají elegantní a ladné tvary. Německý architekt Mies van der Rohe byl významným tvůrcem Bauhausu a jeho křesílka Barcelona s koženým potahem před slavnou onyxovou stěnou krášlí obytný prostor vily dodnes.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Onyxová stěna vzbuzuje u návštěvníků velký zájem.

Vila prošla před několika lety nákladnou a zdařilou rekonstrukcí, která jí vrátila její kouzlo. Nově se zpřístupnilo i technické zázemí vily, v suterénu je možné se seznámit s tvorbou slavného architekta prostřednictvím stálé výstavy.

Drobnou vadou na kráse jsou ve vile jen některé detaily, jako jsou květináče nebo vázy, které by také mohly být dobově sladěny s ostatním vybavením.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Z pracovího prostoru je krásný výhled na zimní i venkovní zahradu.

Interiéry vily působí čistým a vzdušným dojmem. Toho se docílilo i díky vestavěnému nábytku, který umožňoval úschovu věcí tak, aby nemusely být neustále na očích a nepůsobily rušivým dojmem.

Foto: Archiv Muzea města Brna, David Židlický

Dětský pokoj byl zařízený v bílé barvě, což je dnes nevšední. Díky tomu ale působí opticky větší.

Stavba se nachází na brněnské adrese Černopolní 45. Prohlídky jsou v tuto chvíli ve velké míře zaplněny až do konce letošního roku, poslední volná místa nedávno zbývala jen v některých termínech v cizím jazyce v listopadu a prosinci. V loňském roce se počet návštěvníků vily přiblížil padesáti tisícům.

Od 20. června 2019 bude vila hostit výstavu letošního laureáta Pritzkerovy ceny Arata Isozakiho.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám