Hlavní obsah

Navštívili jsme malý byt, ve kterém je spousta místa

Novinky, Jana Nesvadbová

Svůj nově renovovaný byt v pražském Karlíně nám představila jedna z jeho dvou majitelek, slečna Michaela. Od běžných domácností se liší především velikostí. Má necelých 19 čtverečních metrů. Přesto jsme se v něm ani chvíli necítili stísněně. Naopak, velké okno do něj propouští spoustu světla a příjemně zvolená kombinace světlých barev jen podporuje atmosféru pohodlí a uvolněnosti.

Navštívili jsme malý byt, ve kterém je přesto spousta místaVideo: Novinky

 
Článek

Když jsme k bytu přijížděli, žertovali jsme o tom, že ve chvílích natáčení nás část bude muset počkat venku na chodbě, abychom si nepřekáželi. Velmi jsme se ovšem mýlili.

Slečna Michaela nás pozvala do jednoho z karlínských domů, který, stejně jako mnohé v okolí, odolával ničivé povodni v roce 2002. „Zatopeny tu tehdy byly sklepy a vlastně veškeré prostory až do prvního patra,” říká spolumajitelka bytu v pátém podlaží.

Foto: Archiv majitelek

Prostor pod schodištěm je rozdělen na spoustu malých úložných prostorů.

Z chodby návštěvník vstupuje přímo do bytu, hned za dveřmi se ocitá v plně vybavené kuchyni, kde nechybí myčka na nádobí, pečící trouba a samozřejmě ani ta mikrovlnná. Co nás zaujalo a čím se kuchyňka liší od podobně velkých, je ovšem sporák, jehož sklokeramická varná deska nemá pouhé dvě plotýnky, ale je plnohodnotně čtyřmístná. Elegantní digestoř s mléčně bílým šikmým skleněným panelem už jen doplňuje zařízení linky, kterou k našemu překvapení nebylo nutné nechat vyrábět na míru. Vešla se sériově vyráběná sestava z kuchyňského centra.

S kuchyňkou sousedí malá koupelna s plochou 1,7 čtverečního metru. Návštěvník zde nalezne toaletu, maličké umyvadélko a sprchový kout. Obě funkční zóny jsou sjednocené keramickou dlažbou na podlaze, což působí nejenom elegantně, ale je to navíc praktické.

Kuchyň a obývací pokoj od sebe nenásilně, ale zřetelně odděluje těleso nápaditě řešeného schodiště. Prostor pod ním vyplňuje spousta rozličně velkých přihrádek. „S jeho návrhem nám pomohla kamarádka designérka, vyráběl nám je řemeslník, který dělal také patro a vestavěné skříně,” prozrazuje slečna Michaela.

Patro je ostatně odpovědí na námi nevyřčenou otázku, jak se asi spí dvěma lidem v tak malém bytě. Ten má ovšem strop vysoký 3,30 metrů, a tak se vytvoření malého loftu přímo nabízelo. Jeho plocha slouží výhradně jako místo ke spaní.

Foto: Archiv majitelek

Pohled ze schodiště na obývací část bytu.

Nás kromě nápaditého schodiště, prakticky se stáčejícího do středu obývacího pokoje, kde nejnižší stupně mohou dobře sloužit i jako další sedátko ke dvojici stolků, zaujaly gargantuovsky vysoké vestavěné skříně. „Ty mají výklopné tyče na šaty, jejich hloubka je 80 centimetrů,” upozorňuje nás Michaela. V jedné ze skříní je pak šikovně schovaná pračka se sušičkou, bojler je pak ve vestavěné skříni nad koupelnou. Podlaha v obývací části je vinylová, v imitaci dubu. Ostatně dubová dýha pokrývá také pohledové strany dveří skříně a stupy schodiště.

Náklady na renovaci bytu vyšly přibližně na 500 tisíc korun, z nichž velké procento zabraly náklady na truhlářské práce. „Šlo by to udělat i třeba za milión korun a volit vysloveně špičková řešení, ale nám se líbilo tohle. Například špaletové okno jsme mohli nechat udělat úplně nové a podobně,” říká Michaela, zatímco hledíme na střechu protilehlého domu a všímáme si, jak z ruchu dole v ulici nedoléhá skrz jeho křídla ani hlásek. „Ani když naproti stavěli, sem nic nebylo slyšet. Je tu útulno, v zimě hned teplo a kompletní úklid netrvá déle než hodinku. Jsme tu opravdu rádi,” uzavírá spolumajitelka bytu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Dokázali byste bydlet v bytě pod 20 metrů čtverečních?
Ano, dokonce tak bydlím
10,6 %
Ano, nebyl by pro mě problém se uskromnit
32,3 %
Nevím, musel/a bych si to vyzkoušet
12,4 %
Ne, tam bych se nevešel/šla
44,7 %
Celkem hlasovalo 378 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám