Hlavní obsah

Městská lavička má přehled o tom, jak čistý je venku vzduch a také to hned prozradí

Novinky, Jana Nesvadbová

Městská lavička není právě tím předmětem, od nějž by jeden očekával rady. Tím spíš takové, které mohou ochránit jeho zdraví. Právě takovou lavičku ale vymysleli dva bývalí horníci na jihu Polska. Lavička svým zbarvením dává hned na první pohled jasný signál, zda je ovzduší venku dostatečně zdravé na to, aby si na ní člověk mohl posedět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lavička mění barvu podle znečištění ovzdušíVideo: Reuters

 
Článek

Signalizace lavičky týkající se znečištění okolního vzduchu nemůže být jednodušší. Zatímco zelená znamená „Klidně si sedněte”, žlutá značí „Sedněte si, ale raději jen na chvíli”, červená varuje: „Nesedat, jděte si raději odpočinout domů, venku není zdravé ovzduší”.

Lavička se ovšem neomezuje na prosté varování. Sama totiž aktivně vzduch ve svém bezprostředním okolí i čistí.

Není náhodou, že lavičku detekující znečištění ovzduší vymysleli dva bývalí horníci na jihu Polska.

Jak uvádí ve své reportáži agentura Reuters, v roce 2016 bylo 33 z 50 nejvíce znečištěných míst v EU právě v Polsku, které zhruba 80 procent své produkce energie získává z tepelných elektráren spalujících uhlí.

Oba designéři, Michal Kaczorek a Michal Szyszkowski, měli při tvorbě návrhu lavičky na mysli především zdraví svých dětí.

„Chtěli jsme vytvořit produkt, který by nám jednoduše ukázal, na kterých místech se můžeme jít ven projít a kdy je bezpečnější zůstat doma,” říká Kaczorek.

„Čisticí systém instalovaný v lavičkách vyčistí 860 kubických metrů vzduchu během hodiny, což odpovídá vyčištění vzduchu v místnosti o ploše 80 čtverečních metrů,” upřesňuje Szyszkowski.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám