Hlavní obsah

Uzbecká Buchara získá nové moderní centrum města plné zeleně

Novinky, Jana Nesvadbová

Když se velké město rozhodne proměnit vzhled některé ze svých čtvrtí, bývá to příležitostí pro architekty, aby vymysleli co možná nejvíce futuristické stavby. To ovšem není případ uzbecké Buchary, která se rozhodla původně industriální zónu proměnit ve své nové centrum. Realizaci projektu radnice města svěřila jedinému ateliéru, tureckému studiu Vertebra. První vizualizace dávají jasně najevo, že vzhled nové části nebude v žádném rozporu s charakterem okolní zástavby.

Foto: Studio Vertebra (9x)

Nově navržená část Buchary se rozkládá mezi jejím historickým centrem a letištěm.

Článek

Obří zakázka v hodnotě půl miliardy dolarů (11,5 miliardy korun) zahrnuje nejenom vytvoření urbanistického návrhu pro lokalitu rozkládající se mezi historickým centrem a letištěm.

Součástí je rovněž návrh architektonického řešení každé z budov, a to nejenom vnější, ale i interiérové, stejně jako řešení dopravní a také krajinářské. Není divu, že nad tak rozsáhlým projektem mají záštitu nejvyšší představitelé Uzbekistánu i samotné Buchary, jež má v současnosti necelých 300 tisíc obyvatel (podobně jako například Ostrava).

Foto: Studio Vertebra

Na začátku a na konci hlavní třídy je umístěn vždy jeden hotel.

Foto: Studio Vertebra

Zajímavostí nové čtvrti je absence ulic v její centrální části. Ta bude přístupná pouze pěším a tramvaji.

Projekt zabírá plochu o velikosti 535 tisíc čtverečních metrů, zastavěno má být dohromady 375 čtverečních metrů plochy.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecká Buchara

Počítá se s rezidenčními objekty, obchodní zónou, vědeckým centrem a četnými kulturními stánky, jako je muzeum, knihovna, konferenční centrum, Centrum islámských studií (v zemi je 79 procent muslimů, převážně sunnitů) a samozřejmě nebudou chybět veřejná prostranství a zeleň.

Foto: Studio Vertebra

Centrální část nové čtvrti je řešena jako kulturně společenský prostor s budovami jako vědecké centrum, konferenční centrum, muzeum, knihovna atd.

Bývalá industriální zóna má od základu změnit svou podobu v průběhu dvou fází, které na sebe budou navazovat.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecká Buchara - pohled na město z minaretu

Jedním z cílů, kterých chtějí představitelé Buchary v nové čtvrti dosáhnout, je hustota obyvatelstva srovnatelná se zbytkem města. Centrem nové oblasti má být plocha zahrnující zhruba 65 tisíc čtverečních metrů, kde budou zmiňované společensko-kulturní objekty. Vše doprovodí zelené plochy.

Foto: Studio Vertebra

Ve středové části nové zóny vznikne rovněž i Centrum pro islámská studia.

Foto: Studio Vertebra

Nová část je orientovaná především na pěší uživatele.

Okolo tohoto centra pak budou na menších plochách rezidenční a komerční budovy. Autoři projektů tím chtějí zaručit, aby v nové čtvrti mohly vyrůst nejenom projekty velkého měřítka, ale také projekty menší a nejmenší a všechny se mohly svými funkcemi pohodlně doplňovat.

Rezidenční stavby pak mají mít různorodou výšku, doplňovat je mají dvory a zahrady a další zelená prostranství, aby jejich obyvatelé měli ve svých domovech jak dostatek denního světla, tak stínu v horkých dnech. Před domy jsou plánovaná parkoviště v kapacitě odpovídající potřebám rezidentů.

Foto: Studio Vertebra

Jediným dopravním prostředkem, který bude smět zajíždět do nové čtvrti, bude tramvaj.

Foto: Studio Vertebra

Navrhované materiály, tvary, barvy a další rysy plánované zástavby se odvíjejí od vzhledu a charakteru historické zástavby v Buchaře. Cílem bylo vytvořit sice moderní čtvrť, ovšem takového vzhledu, který nebude v konfrontaci se zbytkem města.

V dostupné vzdálenosti od rezidenční zástavby jsou navržena centra pro denní péči, lékařské služby, školky a školy atd. Nejvyšší podlaží komerčních objektů jsou pak vyhrazena pro kanceláře. Na obou koncích hlavní třídy jsou umístěny hotely.

Samotné centrum bude vyhrazeno pouze pro pěší, povedou sem jen koleje, aby tramvajové linky mohly obsloužit případné turisty, méně pohyblivé občany, maminky s dětmi a staré lidi.

Důraz na vodu

Vzhledem k velikým horkům, která ve městě v létě panují, dávali architekti veliký důraz na zacházení s vodou v nové čtvrti a na její využití na veřejném prostranství.

Na mnoha místech tak bude spousta vodních prvků, které se stanou v budoucnu zdrojem osvěžení, ochladí vzduch ve svém okolí anebo prostě nabídnou vodu k pití.

Foto: Studio Vertebra

Důležitou roli, vzhledem ke klimatickým podmínkám Buchary, kde jsou velká horka, hraje v návrhu voda a vodní plochy.

Realizace projektu začíná v letošním roce, termín jeho dokončení není v současné době znám.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Jaký styl nové zástavby upřednostňujete?
Zcela nový a neobvyklý
24 %
Takový, který je ve stylu té okolní
76 %
Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám