Hlavní obsah

Starší rodinný dům po rekonstrukci poslouží k práci i pronájmu

Na rekonstrukci rodinného domu došlo ze dvou důvodů najednou. Větší část domu byla určena k pronajímání, menší se měla proměnit ve floristické studio paní Lenky. Prohlídku zahájíme v prostorách k pronájmu, do majitelčina studia vás pozveme příště.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přízemí s patrem spojuje vzhledově odlehčené kovové schodiště, které na zakázku vyráběla společnost JAP.

Článek

Starší rodinný dům byl během své existence několikrát přestavován a v době, kdy ho majitelé koupili, nebyl v dobrém stavu. Logickým krokem byla tedy rekonstrukce, a to důkladná. Původní zůstala jen střecha a obvodové zdi.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňskou sestavu z lamina v dekoru dřeva vyrobil podle majitelčina návrhu truhlář Miroslav Koubek.

Majitel je profesí stavbař, takže to byl on, kdo se ujal stavební části úprav. Koníčkem jeho ženy Lenky je bytový design, který plně uplatnila v zařizování interiéru domu. Společně vymysleli budoucí dispozici domu.

Foto: Lukáš Hausenblas

V podkroví domu vznikla prostorná a světlá galerie, kam majitelé umístili obývací pokoj.

Pro Lenku to byla hozená rukavice, neboť se nemusela přizpůsobovat potřebám členů domácnosti, tak jako v domě, ve kterém žije, ale mohla zařídit interiér tím, co se líbí jí samotné. Samozřejmě při tom myslela na to, aby se tam budoucím nájemníkům líbilo.

Foto: Lukáš Hausenblas

Odhalené trámy a cihlová zeď dodávají pokoji velmi příjemnou domáckou atmosféru.

Moje představa Skandinávie

„Mám ráda odlehčený skandinávský styl a ten jsem si v tomto domě zhmotnila. Možná někdo namítne, že takhle přesně zmiňovaný styl nevypadá, ale to mi nevadí, já už to velmi dlouho cítím takhle a přesně tomu jsem se chtěla přiblížit.

Mám také vztah ke ‚starým krámům‘, které ráda vysvobozuji z bazarů nebo je dostávám od příbuzných a znovu jim dávám šanci. I když slouží třeba jen jako dekorace v podobě helmy na motorku, rádia po tchánovi nebo kufříku po babičce, v bytě ještě udělají parádu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Součástí obou ložnic jsou pracovní stolky, takže lze pokoje využívat příležitostně jako pracovny.

Foto: Lukáš Hausenblas

Do interiéru jsem promítla i své sympatie k přírodním surovým materiálům, a proto jsem zvolila zeď z odhalených cihel, strop z pohledového betonu a nábytek z masivního dřeva nebo aspoň z jeho imitací.

Celé to propojuje kovové schodiště, vedoucí z kuchyně v přízemí na otevřenou galerii s obývacím pokojem. Kuchyň podle mého návrhu vyráběl truhlář Miroslav Koubek, s nímž dlouho spolupracuji.

Foto: Lukáš Hausenblas

V koupelně je vana i sprchový kout, to proto, aby byly uspokojeny potřeby milovníků osvěžující sprchy i relaxační koupele.

Dřevěný nábytek v obýváku z výprodeje z XXXLutz dostal nové dřevěné nohy, čímž se jeho vzhled vylepšil. V patře jsou dále dvě ložnice, v nichž jsou i pracovní stolky,“ ve zkratce popisuje paní Lenka.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přízemí: předsíň, kuchyň

Foto: Lukáš Hausenblas

Patro: obývací pokoj, ložnice, ložnice, koupelna

Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám