Hlavní obsah

V Johannesburgu dokončují nejvyšší mrakodrap Afriky

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leonardo je název mrakodrapu, který dokončují v současné době v jihoafrickém Johannesburgu. Až bude hotov, stane se se svými 230 metry nejvyšší stavbou na černém kontinentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Johannesburgu dokončují nejvyšší mrakodrap AfrikyVideo: Reuters

 
Článek

Nad čtvrtí Sandtown City se tyčí dvojice jeřábů, která připomíná obří ptáky stavějící si hnízdo. Už na první pohled je patrné, že se svým dílem budou brzy hotovi. Nový mrakodrap má být totiž dokončen ještě v letošním roce.

„Je to obrovská čest a neuvěřitelná zodpovědnost, když dostanete práci, jako je tato. A je to také neobvyklé, protože většinu velkých zakázek v Jižní Africe realizují architekti ze zámoří, které sem dovezou a ti pak spolupracují s místním architektem. Ovšem v tomto případě je celý profesionální tým jihoafrický,” řekl pro agenturu Reuters Patrick McInerney, ředitel ateliéru Co-Arc International Architects.

Leonardo roste ve čtvrti, která je označovaná jako nejbohatší čtvereční míle v celé Africe. Ve městě je vnímán především jako symbol naděje na lepší časy. Jak uvádí agentura Reuters, věž za 230 milionů dolarů (5,23 miliardy korun) vyrostla na základech v minulosti zkrachovalého projektu a stala se tak závanem čerstvého větru v jednom z nejčernějších období africké ekonomiky. Její stavba totiž vytvořila 20 tisíc pracovních míst.

Dosud nejvyšší stavbou Afriky je mrakodrap Carlton centre, vysoký 223 metrů. Nový mrakodrap jej tedy předčí o „pouhých” sedm metrů.

Foto: Profimedia.cz

Carlton centre v Johannesburgu

Bude mít 50 podlaží. Sídlit v něm bude nejvyšší hotel v Africe a na jeho vršku bude prosklená věž s úchvatnou 360stupňovou vyhlídkou. Jak ovšem příhodně podotýkají redaktoři Reuteru, s množstvím mrakodrapů, jež vyrůstají v Keni, Maroku a Egyptě, je pravděpodobné, že výškové kontinentální prvenství Leonarda bude mít jepičí život.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám