Dům přebral základní charakteristiku plážových chatek. Podle jejich vzoru je ze všech stran téměř uzavřený, pouze směrem k moři je zcela otevřený. Na rozdíl od nich je rozdělen do dvou podlaží a nabízí tak majitelům plochu 110 m².

Prohlédněte si i další zajímavé dřevostavby:
Chata ukrytá pod kapucí
 Unikátní dům ve tvaru válce nadchne v každém směru
 Dům se střechou připomínající čtveřici listů skvěle zapadl na pozemek v lesích
 Domky severského resortu vypadají jako dřevěné stany s prosklenou stěnou
 Chata mezi dunami ozdobila své okolí zelenou střechou
 Chatka připomínající roztomilý oblázek odolá i té nejhorší vichřici
 V malebné vísce vyrostl dům v mlze. Obyvatelům nabízí klidné zázemí k četbě

Díky velkému spádu terénu mají obyvatelé domu při pohledu z oken pocit, jako by se vznášeli přímo nad vodou.

Stavba inspirovaná tradičními plážovými chatkami je v okolní zeleni téměř dokonale schovaná.

Stavba inspirovaná tradičními plážovými chatkami je v okolní zeleni téměř dokonale schovaná.

FOTO: Rhys Holland

Uspořádání interiéru odpovídá poloze domu. To znamená ložnice, coby intimní prostor, je umístěna dole, zatímco patro s nejhezčími výhledy slouží jako denní zóna. Ložnice k moři hledí skrz velké prosklené dveře, které se skládají do strany.

Hlavní vstup do místnosti vede ovšem z boku. K ložnici přiléhá ze strany koupelna s toaletou a sprchovým koutem. Terasa před ložnicí je dlážděná pískovcem, který byl vysekán na místě při budování domu. Dům je tím hezky provázán s opěrnými zdmi, které jsou kaskádovitě rozmístěné směrem dolů k moři.

Dům má dvě podlaží, horní je dvojnásobně vysoké.

Dům má dvě podlaží, horní je dvojnásobně vysoké.

FOTO: Rhys Holland

Do horního podlaží se vystupuje po venkovním schodišti, pod nímž je prakticky umístěno technické zázemí domu a prádelna.

Dům je mírně otevřený ze všech stran, díky čemuž vzduch v domě přirozeně cirkuluje.

Dům je mírně otevřený ze všech stran, díky čemuž vzduch v domě přirozeně cirkuluje.

FOTO: Rhys Holland

Horní podlaží, jež má dvojnásobnou výšku stropu, má svůj vlastní vstup, s nímž sousedí malá pracovna. Zbytek patra je propojen do jednoho celku.

K nejzazší stěně při pohledu od vchodu je umístěna kuchyň, centrální prostor zabírá obývací zóna a blíže ke dveřím je jídelní stůl.

Dům má obálku z vlnitého hliníkového plechu, který architekti zvolili kvůli jeho odolnosti vůči náročnému prostředí, jež představuje neustálá vlhkost a slanost.

Dům má obálku z vlnitého hliníkového plechu, který architekti zvolili kvůli jeho odolnosti vůči náročnému prostředí, jež představuje neustálá vlhkost a slanost.

FOTO: Rhys Holland

Díky dlouhým přesahům střechy i bočních fasád je dům rozumně stíněn.

Díky dlouhým přesahům střechy i bočních fasád je dům rozumně stíněn.

FOTO: Rhys Holland

Koupelna a spíž jsou uschovány v samostatném boxu, na němž vznikl malý loft.

Interiér je zařízen v barvách okolní přírody.

Interiér je zařízen v barvách okolní přírody.

FOTO: Rhys Holland

Dům působí velice příjemnou, uklidňující atmosférou.

Dům působí velice příjemnou, uklidňující atmosférou.

FOTO: Rhys Holland

Skořepina z vlnitého plechu není ovšem tak pevně uzavřená, jak se může na první pohled zdát. Ve skutečnosti je drobně otevřena z bočních stran a dokonce jedno okno vede v zadní části jídelny i směrem ke stráni za domem.

Důvodem těchto otevření je především ventilace. Díky bočním oknům může vzduch domem volně proudit, a tím se přirozeně ochlazuje.

Z domu je nádherný výhled na moře.

Z domu je nádherný výhled na moře.

FOTO: Rhys Holland

Hlavní místnost prvního patra slouží jako obývací pokoj, kuchyň i jídelna dohromady.

Hlavní místnost prvního patra slouží jako obývací pokoj, kuchyň i jídelna dohromady.

FOTO: Rhys Holland

V interiéru architekti zvolili bohatou barevnou paletu, jež je ozvěnou barev okolní přírody a pláže. Z materiálů převládá proto dřevo, světlé povrchy nábytku jsou z březové překližky.

Celkový vzhled pak dává tušit, že majitelé mají výtvarné cítění, jeden z nich se věnuje výrobě keramiky.

Světlé povrchy nábytku jsou z březové překližky.

Světlé povrchy nábytku jsou z březové překližky.

FOTO: Rhys Holland

Poličky na květiny v kuchyni jsou hravou nápodobou oken domu na jeho bočních stranách.

Poličky na květiny v kuchyni jsou hravou nápodobou oken domu na jeho bočních stranách.

FOTO: Rhys Holland

Tím, že je dům přístupný pouze po vodě, bylo nutné navrhnout jej jako zcela soběstačný.

Na střeše je proto dostatečný počet solárních panelů, aby pokryly potřeby domu a jeho obyvatel, na pozemku jsou nádrže zachycující dešťovou vodu a také veškerý odpad je zpracováván přímo na místě.

Ložnice je umístěna ve spodním podlaží, má více intimní charakter.

Ložnice je umístěna ve spodním podlaží, má intimnější charakter.

FOTO: Rhys Holland

S ložnicí sousedí koupelna umístěná po její straně.

S ložnicí sousedí koupelna umístěná po její straně.

FOTO: Rhys Holland

Půdorys spodního podlaží: 1 ložnice, 2 koupelna, 3 prádelna, 4 terasa

Půdorys spodního podlaží: 1 ložnice, 2 koupelna, 3 prádelna, 4 terasa

FOTO: Casey Brown Architecture (4x)

Půdorys horního podlaží: 1 vstup, 2 jídelní zóna, 3 obývací zóna, 4 kuchyň, 5 pracovna, 6 koupelna, 7 žebřík na loft

Půdorys horního podlaží: 1 vstup, 2 jídelní zóna, 3 obývací zóna, 4 kuchyň, 5 pracovna, 6 koupelna, 7 žebřík na loft

Situace na pozemku: 1 hlavní vstup, 2 pláž, 3 moře, zásobníky na dešťovou vodu

Situace na pozemku: 1 hlavní vstup, 2 pláž, 3 moře, zásobníky na dešťovou vodu

Řez domem

Řez domem