Hlavní obsah

Centrálním prvkem domu ve tvaru podkovy je jeho dvůr

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům spojující moderní pohodlí a tradiční venkovský ráz amerického jihozápadu navrhli svým klientům na okraji arizonského Phoenixu architekti z ateliéru The Ranch Mine. Jeho atmosféra připomíná místní tradiční obydlí budovaná z lepenice. Ústředním prvkem stavby ve tvaru podkovy je chráněný dvůr s bazénem.

Foto: Roehner + Ryan (12x)

Místo tradiční fontánky s vodou je v centru dvorku bazén.

Článek

Dům nese název Weave (česky tkát), neboť v sobě splétá několik vlivů a inspirací. Ve skutečnosti má dva dvorky.

První směřuje k ulici a slouží v jistém smyslu jako přechodová zóna mezi veřejným prostranstvím a soukromým pozemkem majitelů. Druhý je již zcela soukromý, neboť jej dům svírá ze tří stran.

Foto: Roehner + Ryan

Dům při pohledu z ulice překvapí svou jednoduchostí fasády, nikoli ovšem strohostí.

Foto: Roehner + Ryan

Přesně podle místního zvyku působí vstup do domu vstřícným a přívětivým dojmem. Z obou stran dveří jsou pohodlné polstrované lavice, které přímo zvou k posezení a popovídání s kolemjdoucími sousedy.

Návaznost na místní rustikální architekturu je patrná již při vstupu do domu, kde návštěvníka uvítá výrazné dřevěné podbití střechy, které má připomínat dřevěné kuláky, na nichž dříve v místních staveních spočívaly latěmi podbité stropy.

Foto: Roehner + Ryan

Kuchyňská linka je z dubového dřeva, pracovní plochy pak z leštěného mramoru.

Foto: Roehner + Ryan

Ocelová digestoř nad sporákem byla vyrobena na zakázku.

K místním zvyklostem při zařizování domů odkazuje i dvojice polstrovaných lavic umístěných z každé strany vstupních dveří na krytém zápraží.

Odpradávna taková pohodlná posezení sloužila k tomu, aby se obyvatelé ve chvílích volna mohli v chladných dnech pěkně vyhřívat na sluníčku a zároveň se zdravit se všemi sousedy procházejícími kolem po ulici a prohodit s nimi alespoň pár slov.

Foto: Roehner + Ryan

Srdcem domu je velká místnost s kuchyňskou, jídelní a obývací zónou.

Foto: Roehner + Ryan

Pohled z jídelní zóny ven na vnitřní dvorek.

Foto: Roehner + Ryan

Hezkým detailem je volba dřevěných rámů oken, které tak hezky ladí s dřevěným kuchyňským nábytkem.

Samotná čelní fasáda domu je ponechána bez jakýchkoli zdobných prvků, za architekturu zde mluví pouze hmota a prázdná místa. Jejich kombinace dává slunci příležitost k tomu, aby na ní každý den znovu a znovu rozehrálo svou hru světla a stínů.

Foto: Roehner + Ryan

Na dvorku je z jedné strany ocelový krb a ze druhé pak venkovní BBQ kuchyň.

Středem soukromého dvorku by dle tradice měla být fontánka, jež by zde ochlazovala vzduch v horkých letních dnech. Moderní domácnost ovšem více ocení bazén, který ji proto nahradil. Její funkci plně nahradí, a navíc se v něm majitelé mohou kdykoli vykoupat.

Foto: Roehner + Ryan

Pohled z hlavní ložnice

Pro zpříjemnění chladných večerů pak slouží ocelovými pláty kryté venkovní ohniště. Samozřejmostí pak již bylo i vytvoření venkovní kuchyně.

Srdcem interiéru je pak velká společenská místnost rozdělená spravedlivě na tři podobně velké zóny fungující jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Kuchyňský nábytek je přitom vyroben z dubového dřeva, pracovní plochy jsou z leštěného mramoru. Digestoř nad sporákem je z oceli a vyrobená na zakázku.

Foto: Roehner + Ryan

Zařízení koupelny je pojato v maximálně minimalistickém stylu. Díky tomu pak dobře vyniká měděná vana.

Foto: Roehner + Ryan

Pohled ze zahrady do hlavní koupelny.

Hlavní místnost je propojena s vnitřním dvorem dvojicí prosklených skládacích dveří. Centrální prostor, tam kde je jídelna, je chráněn stěnou - aby však stolovníci netrpěli nedostatkem světla, je tato stěna otevřena trojicí velikých, otevíratelných oken.

Foto: The Ranch Mine

Půdorys domu

Kombinace dubu a mramoru se v domě opakuje ještě v dalších místnostech. Dubový nábytek je v několika z nich, leštěný mramor slouží jako obklad stěn hlavní koupelny, v níž lze kromě sprchového koutu walk-in objevit především solitérní měděnou vanu. Velké dveře koupelny propojují tuto místnost v případě přání se zahradou.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Máte rádi přízemní domy, nebo spíše patrové?
Mám rád/a přízemní
80 %
Nevadí mi patrové, je-li v nich výtah
13,3 %
Már rád/a patrové
6,7 %
Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám