Hlavní obsah

Povrch u bazénu musí být bezpečný, vzhled je až na druhém místě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se nejvíce zdržujeme u bazénu, v jeho bezprostřední blízkosti nebo na terase v lehátku. Chodíme zde bosí, stříká voda, působí slunce. Podlahová krytina je tudíž vystavena velké zátěži.

Foto: Mountfield (2x)

Kamínkový koberec

Článek

Zásadou je vybírat bezpečný, protiskluzný materiál. Teprve pak vnímejte vzhled krytiny a v souladu se stylem domu můžete volit přírodní kámen, dlažbu, dřevo, dřevoplast či kamínkový koberec.

Kamínkový koberec

Chcete originální povrch ze směsi přírodních kamínků a unikátního pojiva? Pak si pořiďte krásný kamínkový koberec. Získáte celistvou plochu beze spár s přírodním vzhledem. Je mrazuvzdorná, vodopropustná, neklouže, je nenáročná na údržbu.

Vybírat lze z několika barevných odstínů, designů a úprav povrchu. Produkt neobsahuje škodlivé látky, je zdravotně nezávadný. Používá se k okolí bazénů, na terasy i k úpravě chodníčků.

Dřevo

Dřevěná podlaha je klasika, patří zejména na terasu u domu. Nepálí do nohou, snadno se čistí (spláchne se čistou vodou a přejede rýžákem s násadou). Je příjemná jak na omak, tak pro bosou nohu.

Foto: Itadeco

Vhodné jsou tvrdé dřeviny, třeba sibiřský modřín nebo exotické dřevo jako teak, který zvládne i kontakt s vodou.

Pokud nechceme vyšisovanou podobu dřeva, počítejme s pravidelnou údržbou – nátěrem. Podlahu lze klást na sucho, pomocí systému Woodeck, který nabízí dva typy výškově stavitelných podložek.

Dlaždice

Nejčastěji používaný materiál. Cenově dostupný, uspokojí každého: nabízí mnoho tvarových variant, barev, je tvrdý, odolný. Slinuté dlaždice o rozměru 60 x 60 cm a tloušťce 2 cm jsou mrazuvzdorné.

Foto: Rako

Díky jemnému reliéfu a protiskluznosti R11/B jsou ideální k okolí bazénu, na terasu. Lze je položit přímo do terénu, třeba trávník, štěrk nebo na plastové terče bez použití lepidla a spárovacích hmot.

Kvalita a design jsou k nerozeznání od přírodních materiálů: mají design kamene či dřeva (série Saloon Outdoor).

Kámen

Přírodní kámen je velmi odolný (oblíbená je žula, pískovec), luxusní a nadčasový materiál. Je originální, má jedinečně probarvenou kresbu, která se nikdy nezopakuje.

Foto: Albixon

Nevýhodou je vysoká cena, náročnější údržba, povrch kamene se za velkých veder rozpálí. Častěji se u bazénů pokládá umělý kámen, který ten přírodní zdařile imituje, a přitom je levnější, má nižší hmotnost, nabízí mnoho velikostních a tvarových variant.

Dřevoplast

Kompozitní materiál (WPC) Perwood je pravý dřevoplast ve složení 50 % dřeva a 50 % PVC, který má v tomto poměru vysokou pevnost a odolnost. Spojuje v sobě nejlepší vlastnosti dřeva a PVC: má přírodní vzhled a díky PVC vysokou trvanlivost s minimálními nároky na údržbu. Je vysoce odolný vůči vodě, parazitům a slunci.

Montáž je rychlá a snadná. Pro budoucí bezproblémovou instalaci zastřešení bazénu se ale doporučuje konzultace s bazénovým specialistou. Perwood WPC je 100% recyklovatelný a šetrný k životnímu prostředí.

Beton a umělý pískovec

Bazénové lemy jsou „na míru“ u mnoha typů bazénů. Nejčastěji z probarvovaného betonu či umělého pískovce od společnosti Pavax. Navázat na ně potom lze plošnou dlažbou na přilehlé terase.

Možností je mnoho, osvědčila se terasa z umělého pískovce, která má vysokou kvalitu a velmi dlouhou životnost.

Foto: Mountfield

Vzhled a zpracování zdařile imituje strukturu přírodního kamene. Materiál je probarvený v celém svém průřezu a stálobarevný. Má vysoce protiskluzný povrch, je mechanicky odolný.

Může se vám hodit na Seznamu:

Podlaha na terčích

Pokládka na terče a podložky je založena na ucelené řadě výškově stavitelných, jednoduchých a bezpečných podpěr, které se přizpůsobí každému stávajícímu povrchu. Dlažba se pokládá přímo na podklad bez nanášení vrstvy betonu či lepidla. Je pevně usazena v terčích, aniž by docházelo k bočním pohybům. Terče pro suchou pokládku perfektně odvádějí dešťovou vodu, mají vysokou pevnost a zvládnou vyšší provoz. Pokládka dlažby je rychlá, levná, údržba je snadná. Dlažbu lze kdykoliv rozebrat a znovu položit.

Množství terčů na jeden metr čtvereční závisí na typu dlažby a jejím formátu, stejně jako typ terčů. Pro ideální tvar terasy platí, že při pokládce dlažby 40 x 40 cm potřebujeme 6 terčů, při pokládce dlažby 50 x 50 cm 4 terče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám