Hlavní obsah

Byt k pronájmu splňuje požadavek na vyšší standard, zaujme skandinávským stylem

Cestování bývá inspirativní v mnoha ohledech a často při něm objevujeme i půvaby místní tradice. To je však vzhledem k pokročilé globalizaci v případě evropských velkoměst současnosti téměř nemožné. A tak se klidně může stát, že britský turista si z Prahy kromě hrnku s orlojem odveze také lásku ke skandinávskému stylu. V tom lepším případě – tedy pokud se ubytuje v mezonetu zařízeném Andreou a Martinou.

Foto: Juliana Vlčková

Barevné schéma ponechává atypickému půdnímu prostoru dostatek přirozeného světla a v kombinaci s textilními doplňky a přírodními materiály vytváří příjemnou atmosféru typickou pro skandinávské interiéry.

Článek

Interiér jste zařizovaly za účelem pronájmu. Jak moc se v takové situaci liší váš přístup oproti práci pro konečného uživatele prostoru a co vás baví víc?

Výhodou interiérů pro krátkodobý pronájem prostřednictvím Airbnb je, že máme větší volnost při výběru zařizovacích předmětů či barev. Výstřední křeslo či výrazná barva na stěně je při třídenním pobytu zajímavé zpestření, ovšem při každodenním používaní se omrzí.

Foto: Juliana Vlčková

Vstupní prostor bytu vítá návštěvníky domácí atmosférou, kterou textile vždy spolehlivě dodá.

Zároveň je zde kladen velký důraz na originalitu – v záplavě nesčetného množství konkurenčních nabídek vás musí byt na náhledové fotce upoutat na první pohled. Je zábava, když čas od času objevíme nějaký extravagantní kus nábytku, který bychom v normálním případě nikdy nemohly využít.

Na druhou stranu tato služba je krátkodobější záležitost a někdy nevydrží ani jeden pobyt partičky anglických teenagerů, proto je zde poměrně hodně kladen důraz na rozpočet.

Zadavatel si po takových zkušenostech obvykle rozmyslí, kolik se mu do bytu pro tento účel vyplatí investovat, což je bohužel při výběru zařizovacích předmětů někdy hodně limitující...

Foto: Juliana Vlčková

Kromě ikonických kousků nábytku prostor zpříjemňují zarámované grafiky na stěně u jídelního stolu.

Obecně se dá říci, že takové byty se daleko méně „promýšlejí“. Není to jako když navrhujeme byt či rodinný dům, kde opravdu dbáme na to, abychom klienta vyslechly, jsme téměř v každodenním kontaktu a navrhujeme daleko sofistikovanější řešení prostoru včetně změn dispozic a nábytku na míru.

To vše hlavně z důvodu, že klient daný prostor třeba dalších dvacet let nebude měnit.

Foto: Juliana Vlčková

Byt o dispozici 3+kk nabízí celkem šest lůžek. Dvě samostatná se nacházejí v patře v místnosti hned za galerií.

Nelze jednoduše říci, který přístup nás baví víc. Podobné byty jako tento jsou zábava a velké projekty rekonstrukce bytů jsou výzvou, která přináší dlouhodobější radost z výsledku.

V jakém stavu byl interiér před rekonstrukcí? Byly nutné i nějaké stavební zásahy, popřípadě změna dispozice?

Obvykle se u krátkodobých pronájmů neinvestuje do velkých stavebních úprav, pokud to není absolutně nezbytné. V tomto případě se pouze měnila stará nekvalitní laminátová podlaha za praktičtější a odolnější vinylovou.

Jaké byly požadavky investora? Zasahoval nějak do konečné podoby, nebo nechal vše na vás? Jak spolupráce probíhala?

S investorem tohoto bytu spolupracujeme už déle. Je skvělé, že nám důvěřuje a nechává nám v podstatě volnou ruku. Konkrétně u tohoto bytu byl snad jediný požadavek „vyšší standard“, než jsme pro něj doposud dělaly.

Foto: Juliana Vlčková

Koupelna zůstala původní, Andrea s Martinou vybraly pouze neutrální doplňky.

Obvykle se nejdříve dohodneme na rámcovém rozpočtu a potom zpracujeme moodboard, který s investorem projdeme a zkonzultujeme. Pokud nemá žádné připomínky, pustíme se ihned do práce.

Jaká byla vaše vize ohledně funkční a estetické stránky? Podařilo se vám naplnit ji beze zbytku?

U těchto druhů interiéru je obecně kladen trochu menší důraz na funkčnost než v případě těch, které jsou určeny pro dlouhodobé užívání konkrétními lidmi. Byt jednoduše není využívaný denně, není potřeba, aby splňoval všechny funkce klasického bytu.

Foto: Juliana Vlčková

Dostatek nástěnných svítidel a stolních lamp se skleněnými stínidly je zdánlivě drobným, ale ve skutečnosti zásadním prvkem celého řešení.

Nejdůležitější je, aby se v něm klient po dobu svého pobytu cítil dobře. Pakliže bychom do této dispozice měly vytvořit funkční prostor pro šesti až osmičlennou rodinu se všemi jejími potřebami, bude to oříšek.

V tomto případě jsme ovšem na žádnou zásadní překážku nenarazily.

Interiér je inspirovaný skandinávským stylem, proč jste zvolily právě tuto cestu? Čím je vám blízký a proč se podle vás hodí do daného prostoru?

Interiér zůstal částečně původní. „Moderní“ šedá kuchyň se stříbrnými prvky, skleněné zábradlí u schodiště atd. Z toho důvodu jsme zvolily styl více odlehčený a moderní, který by se s původním řešením interiéru netloukl.

Jednoduše – cokoli romantického nebo rustikálního by působilo jako pěst na oko.

Foto: Juliana Vlčková

Skandinávský styl máme rády, protože je útulný, pracuje s tlumenými tóny a přiklonily jsme se k němu možná i proto, že realizace interiéru probíhala na podzim a my měly chuť nakupovat kožešiny, plédy a polštáře, které jsou pro tento styl tak typické.

Jaký máte názor na službu obecně? V poslední době je zmiňována jako jedna z hlavních příčin mizejícího běžného života z center velkoměst a zvýšení cen nemovitostí?

Tady nás dostáváte na hodně tenký led. Jsme si vědomy toho, že není ideální být součástí služby, jejíž současnou formu považujeme za hodně nešťastnou. Mrzí nás, kam až se původní myšlenka dostala, ale asi byl tento vývoj předvídatelný. Je jasné, že je nezbytné, aby došlo k nějakému funkčnímu řešení omezení tohoto typu podnikání.

Kromě vámi zmíněného zvýšení cen nemovitostí nám je ze všeho nejvíce líto právě vylidnění těch nejkrásnějších čtvrtí Prahy. Možná to někomu bude znít alibisticky, ale setkaly jsme s různými typy přístupů ke krátkodobým pronájmům a ve většině případů spolupráci z různých důvodů odmítly.

Foto: Juliana Vlčková

Ovšem investor, se kterým aktuálně spolupracujeme, se snaží upřednostnit kvalitu nad kvantitou a najít alternativu k hotelovému typu ubytování. Zmíněná služba je pak pouze aktuálně využívaná platforma. Jeho přístup a nasazení nám jsou sympatické, jinak bychom se do takového projektu ani nepouštěly.

Andrea Kroupová, Martina Šandová
„Jsme zastánkyně toho, že tajemství osobitého interiéru tkví v umění kombinovat barvy, materiály, textury a vzory. Jsme vlastně posedlé materiály, kombinací starého a nového, umělého a přírodního... A víme, že se vyplatí vyhazovat věci s rozmyslem, protože i staré věci po babičce se mohou jednou hodit.“

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Oslovil vás tento byt navržený ve skandinávském stylu?
Ano, velmi se mi líbí
0 %
Ne, líbí se mi jiný styl
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám