Hlavní obsah

Krbová kamna jsou stále populární, při výběru se zaměřte na výkon i druh paliva

Právo, Sylva Svobodová

Oheň v krbu vykouzlí útulnou atmosféru, ale také výrazně ulehčí rodinnému rozpočtu. V zimě je v provozu stále, na jaře a na podzim lze krbem přitápět zejména v chladnějších dnech.

Foto: Mountfield (4x)

Kachlová kamna Lascar mají mimořádně široké topeniště, které pojme polena dlouhá až půl metru. K dostání v barvě bílá, slonová kost. Díky celokachlovému opláštění budou kamna žhnout dlouho po vyhasnutí ohně.

Článek

Zásadní je rozhodnutí, zda chcete volně stojící kamna, nebo krbovou vložku, dodatečně obezděnou. Volně stojící kamna nabízejí více možností, kam je umístit. Krbová vložka bude nejspíše v rohu či u zdi.

Také pamatujte na výšku a šířku topidla. Předem si doma změřte prostor, teprve poté se vydejte do specializovaného obchodu. Usnadní to výběr a komunikaci s odborníkem.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Capri mají panoramatické prosklení s pohledem na oheň ze tří stran a širokým topeništěm. Účinnému spalování je přizpůsoben ocelový plášť o síle 4 mm, žáruvzdorná barva i keramizované sklo.

Před montáží

Krbová kamna vyžadují připravený komínový systém včetně vhodného kouřovodu. Postavený komín musí být určený na připojení kamen na tuhá paliva.

Kouřovod je spojovací článek mezi kamny a komínem, průměrem samozřejmě odpovídá oběma částem. Připojuje se ke kamnům, k horní nebo zadní části.

Foto: Bauhaus

Krbová kamna Skive II, provedení ocelový plech, palivo dřevo, ekobrikety, uhelné brikety. Komfortní ovládání přívodu vzduchu speciálním regulátorem. Cena 19 990 Kč.

Krbová kamna tvoří i další komínové systémy, kamnové roury, izolační desky, palivo, vysavač na popel, krbové nářadí. V rámci kompletní rekonstrukce i u novostavby myslíme rovněž na radiátory, čerpadlo k topení a expanzní nádrž.

Foto: Mountfield

Kamna Vigo mají stylový pískovcový obklad, moderní válcový design s oblým sklem a průhledem na hořící oheň. Kamna mají horní i zadní vývod kouřovodu, externí přívod vzduchu z venkovních prostor omezuje nutnost větrání v místnosti, kde se topí.

Montáž krbových kamen je dobré nechat na odborníkovi, úzce spolupracujeme i s kominíkem, který celou akci schválí.

Správný výkon

Udává se v kW, ale číslo u nich není samo o sobě důležité. Podstatné je sladit velikost vytápěné místnosti, funkčnost komína, druh paliva, hodnoty tepelné ztráty objektu (energetická náročnost budovy).

Foto: Hornbach

Krbová vložka Nordica Inserto 70 Crystal, tepelný výkon 9 kW, rozměry 55,5 x 70 x 50 cm. Palivo dřevo, dřevěné brikety, hnědouhelné brikety, opláštění ze speciální keramiky a litiny. Cena 26 296 Kč.

Platí jednoduché pravidlo: když se vynásobí objem vytápěných místností s hodnotou tepelné ztráty, vyjde údaj kW, podle kterého se snáze vyberou ta nejvhodnější kamna pro nás.

Krbová kamna mohou mít v sobě zabudovaný i teplovodní výměník a pak vytopí naráz více místností. Část tepla jde přímo na vytápění a zbytek se využívá na ohřev vody. Čerpadlo pak ohřátou vodu rozvádí do vytápění ostatních místností.

Foto: Bauhaus

Litinová krbová kamna Arica Eco, výkon 11 kW, palivo dřevo a brikety, rozměry 745 x 722 x 481 mm. Cena 14 990 Kč.

Někdy je třeba vybudovat i externí přívod spalovacího vzduchu, protože není možné zajistit ohništi potřebné množství vzduchu z vytápěných místností. Připraví se potrubí, které přivádí venkovní vzduch do krbové vložky s výměníkem.

Vzduch lze přivádět ze sklepa, střechy, půdy, umístit ho na fasádu. Kamna s externím přívodem jsou vhodná do nízkoenergetických a pasivních staveb.

Foto: Mountfield

Peletová kamna Punto Fuoco Delia jsou vhodná pro domácí použití, vytopí prostor o rozloze až 200 m2. Energetická třída A+, ovládání usnadňuje panel s 3tlačítkovým LED displejem. V nabídce bílá, béžová, červená.

Čím topit?

Výběr krbových kamen určitě ovlivní i palivo, na které „jedou“. Opravdu záleží na konkrétním typu kamen, většinou je to ale suché dřevo (jeho vlhkost lze ověřit speciálním vlhkoměrem).

Foto: Hornbach

Krbová vložka Nordica Plasma, tepelný výkon 6 kW, rozměry 55,5 x 80 x 26 cm. Palivo dřevo, dřevěné brikety, hnědouhelné brikety. Cena 39 990 Kč.

Oblíbené jsou i dřevěné brikety, ekobrikety, pelety. Určitě myslete na svoje kamna i svoje okolí a netopte nevhodným palivem! Vede to k poškozování kamen a zamořování vzduchu, a to nejen v okolí domu, ale i uvnitř, což si málokdo uvědomuje.

Podle odborníků dokonce při použití špatného paliva propadá jakákoliv záruka či nárok ze záruky!

Foto: Hornbach

Krbová vložka HS Flamingo Uniflam 700, tepelný výkon 14 kW, rozměry 61,2 x 69,2 x 40 cm. Francouzská litina, palivo -dřevo, objem vytopeného prostoru 375 m3, cena 8690 Kč.

Užijte si je

Chcete na ohni i vařit, péct? Pak si pořiďte sporák na tuhá paliva, který funguje na stejném principu jako krbová kamna. Má v sobě zabudovanou i troubu, buchty z něho jsou báječné a ještě vytopí místnost. Patří do nich dřevo či dřevěné brikety.

Foto: Bauhaus

Sporák North Inox je v provedení nerez, litina. Výhřevnost až 230 m3, palivové dřevo, ekobrikety. Rozměry 850 x 900 x 600 mm. Cena 23 690 Kč.

Krbová kamna i sporák je vděčný a takřka věčný. Ale jen při správné péči! Po topné sezoně pozveme kominíka, systém necháme zkontrolovat a vyčistit.

Nezapomeneme ani na čištění krbového skla speciálním čističem, vynášení popela. Čistíme i výměník.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Co byste volili do domu nebo na chalupu vy?
Volně stojící kamna
81,3 %
Raději krbovou vložku
12,5 %
Ani jedno, nic mi to neříká
6,2 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám