Hlavní obsah

Máte doma hromadu knih? Vhod přijdou poličky, regály i klasické knihovny

Právo, Karolina Černá

Češi rádi čtou, v některých rodinách se oblíbené tituly dokonce dědí. Není divu, že je knihovna v mnohých domácnostech nezbytností. Vždyť průměrný Čech podle statistiků vlastní 253 svazků!

Foto: Ikea (3x)

Podle průzkumu čtou zejména mladší 25 let nebo naopak staří lidé. Ke čtení se vracíme ve středním věku.

Článek

K údaji dospěl reprezentativní statistický průzkum zveřejněný v říjnu 2018. Provedly ho Národní knihovna ČR a Ústav pro českou literaturu AV ČR ve spolupráci s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere.

Za posledních 11 let se jednalo již o čtvrté statistické šetření týkající se čtenářů a čtení v Česku. Předchozí proběhla v letech 2007, 2010 a 2013 a autoři průzkumu díky srovnání mohou pojmenovat některé trendy.

Foto: Ikea

Policový díl Kallax může být na zdi, vedle ní nebo uprostřed pokoje jako rozdělovač – lze ho dovybavit zásuvkami, krabicemi, policemi. Cena 1190 Kč.

Třeba počet osob, které ročně přečtou minimálně jednu knihu, se od roku 2007 prakticky nemění, pohybuje se stále kolem 80 %, konkrétně loni to bylo 78 %.

Ročně každý Čech přečte v průměru 12,5 knihy, medián, tedy po eliminaci extrémních hodnot, je pouze pět knih.

Foto: Trachea

Tři řešení v jednom: knihovna má plná i průhledná dvířka a otevřené police. Díky tomu nepůsobí v neutrálně provedené pracovně nijak fádně.

Foto: Ikea

Za skleněnými dvířky knihovny Billy jsou svazky vidět, navíc jsou chráněny před zaprášením. Police jsou nastavitelné, prostor mezi nimi přizpůsobíme výšce knih. Cena 1999 Kč.

Regál i skříň

Podle velikosti a dispozice místnosti i počtu knih zvolíme skříňovou knihovnu bez dvířek nebo s nimi, která zabírá všechny stěny a sahá od podlahy ke stropu. Vsadit můžeme na vestavěné skříně v obývacím pokoji, v pracovně, ale také v chodbě či v ložnici.

Výhodou skříňových knihoven je, že dvířka brání usedání prachu, ideálně jejich prosklení poskytuje přehled o uložených výtiscích. Prosklená, plná i otevřená místa v knihovně lze pro větší pestrost kombinovat.

Foto: Nabytekzvraku

Rozverně působící knihovna z masivního týkového dřeva umožňuje ukládat knihy stylově. Rozměry š/h/v 100 x 40 x 180 cm.

Oblíbená díla můžeme mít po ruce i v regále nebo na polici. Na stěnu jsou vhodnější designové výrobky pro několik knih, např. malé poličky v podobě stupínků, stojící police a regály poslouží jako předěl místnosti nebo designový solitér.

Foto: Möbelix

Nástěnné designové držáky jsou nejen útočištěm pro věci a knihy, ale udělají parádu i vlastními tvary.

Využít lze samozřejmě všechny zmíněné přístupy, např. v pracovně máme velkou knihovnu, v obývacím pokoji designový regál s nejoblíbenějšími nebo reprezentativními výtisky.

Foto: Westwing

Zajímavě probarvený a plastický regál Freida je z týkového dřeva. Rozměry š/d/v: 30 x 86 x 86 cm. Cena 6899 Kč.

Foto: Westwing

Asymetrická regálová knihovna je z dřevotřísky s melaminovým (pryskyřicovým) povrchovým potahem a nemusí sloužit jen knížkám. Rozměry š/d/v: 25 x 115 x 147 cm. Cena 5499 Kč.

Vzhled a materiál

Chceme-li, aby knihovna ladila s ostatním vybavením, rozhodneme se nejlépe pro nábytek ze stejné kolekce, kterým vybavíme celou místnost a který je v optickém souladu třeba i s dveřmi, okenními rámy apod.

Foto: J. A. P.

Dveře mohou ladit s knihovnou, případně s dalším vybavením místnosti – stačí zvolit pouze dekor stejného dřeva.

Knihovna jako solitér vynikne ve zvláštním provedení a nemusí jít jen o zajímavé barevné odstíny a povrchové úpravy.

V módě jsou atypické regály s nakloněnými policemi, tzv. neviditelné držáky na stěnu, na něž položíme první knihu tak, že vsuneme spodní vazbu pod držák, zbytkem knihy přiklopíme a klademe další svazky.

Foto: Trachea

Otevřené knihovna provedená na míru a ve vysokém černém lesku (T.lacq) je součástí stěny v reprezentativním obývacím pokoji.

V případě regálů, polic i skříní vždy vybíráme dostatečně nosný materiál a stabilní konstrukci. Přirozeně působí masiv, povrchově upravená dýha a dřevotříska (lakování, fólie). Designové regály a police mohou být z nerez oceli i ze skla.

U nástěnného výrobku se informujeme předem o jeho nosnosti a způsobu upevnění. Pozor! V prostoru stojící policové díly a regály sloužící jako polopříčka musejí být stabilní i bez upevnění!

Foto: Westwing

Kovový regál využijeme i jako menší předěl v místnosti. Rozměry š/d/v: 26 x 80 x 170 cm. Cena 7099 Kč.

Optimální hloubka polic knihovny je 25 až 30 cm, ideální síla 1,8 cm. Knihovna o šíři 80 cm má mít police 2,3 cm silné nebo podpěru pro zpevnění, hloubku aspoň 30 cm.

Foto: J. A. P.

Zajímavým dekorativním i praktickým doplňkem moderních knihoven v podobě jednoduchých polic jsou skleněné zástěny, které otevřené police částečně zakrývají.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám