Hlavní obsah

Na ocenění Czech Grand Design je letos nominováno množství designového osvětlení

Novinky, tnk

Nominace na třináctý ročník prestižních cen za design - Czech Grand Design - byly odhaleny. Šanci získat trofej má 88 tvůrců, studií a firem. Oceněni mohou být za inovativní přístup i produktové novinky. Mezi nominovanými se objevily i světelné objekty, jejichž tvary rozhodně stojí za pozornost.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Osvětlení od designérského studia Dechem s názvem For you from Czechoslovakia neboli Pro tebe z Československa.

Článek

Akademie designu České republiky nominovala adepty na ocenění v devíti kategoriích napříč obory produktový a módní design, šperk, fotografie, grafický design a ilustrace.

Z nich letos rozhodně stojí za pozornost osvětlení, které je důkazem, že u nás vzniká řada designově opravdu podařených kousků.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designérka Lucie Klodová navrhla osvětlení s názvem Jack´O Latern pro Brokis.

„Nová jména a zároveň velké hvězdy se utkají bok po boku o vítězství. Na jedné straně řemeslo a tradice, na druhé straně progresivní myšlenky, které se věnují udržitelnosti budoucnosti lidstva a roli designu v ní. Zdánlivě dva protipóly, ve skutečnosti jen východiska, která mohou pomoci evropské výrobě přežít a odlišit ji od masové produkce přicházející z Asie,“ uvedla u příležitosti vyhlášení nominací členka přípravného výboru Jana Zielinski.

Letošní nominace na Ceny Czech Grand Design podle ní hodně odrážejí tyto otázky a dokazují kvalitu současného českého designu.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio deFORM soutěží s osvětlením Orbital vznikla pro Bommu.

Nejlepší projekty se volí ve tříkolovém hlasování s účastí porot v odborných kategoriích. Absolutním vítězem je pak Grand Designér roku zvolený napříč všemi kategoriemi.

Finalisté v každé z kategorií budou slavnostně odhaleni 27. února 2019 v pražském kreativním prostoru Centra architektury a městského plánování spolu s uvedením panelové diskuse Budoucnost designu.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Výrobce Brokis má v klání i osvětlení s názvem Puro Sparkle od Lucie Koldové.

Slavnostní vyhlášení vítězů se pak uskuteční 20. března 2019 ve Stavovském divadle. Vítěze tradičně vybírá Akademie designu ČR. Pro rok 2018 přijalo členství více než šedesát významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Cenu Designbloku si odneslo deset tvůrců

Ceny přehlídky Designblok byly rozdány v sobotu na pražském Výstavišti v deseti kategoriích. Hlavní cena tentokrát nebyla udělena. Všichni vítězové jsou tak na...

Výběr článků

Načítám