Hlavní obsah

Urbánkova vila vynesla architektům Šlapetovým mezinárodní slávu

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský dům velkoobchodníka s kávou Karla Urbánka je luxusní variantou rodinného domu. Krátce po dokončení vybral architekt Pavel Janák tuto vilu jako jeden z vrcholných příkladů československé bytové architektury a uvedl tak ostravskou architektonickou autorskou dvojici bratrů Šlapetových mezi elitu české avantgardní architektury.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba s adresou: Ostrava-Slezská Ostrava, Bukovanského 23/1356

Článek

Přednáškou, kterou měl známý architekt Lubomír Šlapeta 22. března 1933 o výstavě bydlení v Praze na Babě, měla být veřejnost upozorněna nejen na význam této akce pod vedením profesora Pavla Janáka, ale měla posloužit i jako výzva k uskutečnění podobné akce na Slezské Ostravě, která se svou polohou na svahu a výhledem na údolí Ostravice a panorama průmyslového města přímo nabízela.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Tvar stavby je nekomplikovaný a střídmý.

Během několika příštích let se přihlásilo několik klientů, kteří si v této lokalitě nechali navrhnout vily, ze kterých čtyři byly nakonec postaveny. Prvním z nich byl právě velkoobchodník s kávou Karel Urbánek.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dobový snímek dokládá původní podobu stavby.

Krátkodobé zlevnění ocelových konstrukcí železárnami v době krize způsobilo, že vila byla postavena z ocelového skeletu. Architektura stavby navazuje na skici Lubomíra Šlapety - víkendových domů z ocelového skeletu, navržených pro lokality na Sázavě.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Společenské prostory měly velkorysé rozměry.

Vila se zdvojeným obytným prostorem přes celou šířku jižní strany s pásovými okny a tentokrát tvarovanou prosklenou zimní zahradou, podepřenou původně jen tenkými ocelovými sloupky, je rozhodně jednou z nejlepších staveb první poloviny 20. století.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám