Hlavní obsah

Dřevorubec na penzi proměnil chlívek v pohádkovou chaloupku

Novinky, Jana Nesvadbová

Když se v roce 1984 nastěhoval skotský dřevorubec Stuart Grant do nepoužívaného chlívku na konci své zahrady, myslel si, že tam zůstane, jen dokud nedá do pořádku hlavní dům. Od té doby chlívek upravoval a upravoval, až v něm nakonec zůstal nadobro. Během let jej proměnil v roztomilou chaloupku jako z pohádky.

Foto: Profimedia.cz

Dřevorubec v důchodu si od 80. let vytvářel unikátní domov, který připomíná pohádkovou chaloupku.

Článek

V posledních letech se k majiteli trousí na návštěvu fanoušci filmové trilogie Pán prstenů. Svůj domek totiž mimoděk upravil ve stylu, který velice připomíná hobití příbytky.

Foto: Profimedia.cz

Malebnou chaloupku vytvořil majitel z bývalého chlívku.

Chaloupka stojící nedaleko vesničky Tomich na Skotské vysočině získala v těchto dnech vlnu dalších zájemců, a to díky televiznímu pořadu britské stanice Channel 4 Nejpodivnější domovy světa. Jeho moderátor a architekt Charlie Luxton jej divákům představil jako domov, kde jsou veškerá tradiční pravidla zcela ignorována, protože jeho majitel se prostě rozhodl žít v něčem, co je od základu jiné.

Foto: Profimedia.cz

Českému čtenáři může být styl zařízení známý, mnoho českých chat a chalup je zařízeno obdobně.

Ač je stavení přirovnáváno k hobitím domkům ze známé filmové ságy, vzniklo ve skutečnosti zcela náhodou a bez jakéhokoli vztahu k dílu J. R. R. Tolkiena, jemuž je skotský dřevorubec ve tváři vzdáleně podobný.

Nikoli ovšem výškou. Se svými 160 centimetry je bližší spíše hobitům, o nichž ve svém nejznámějším díle autor psal a kteří byli také drobného vzrůstu.

Foto: Profimedia.cz

Domek a jeho zařízení jsou přizpůsobeny velikosti majitele.

Foto: Profimedia.cz

Zájmem fanoušků je pan Grant překvapený. Domníval se, že svůj domek vytváří jen pro svou vlastní potěchu. S tím, že by zaujal někoho dalšího, nepočítal.

Starý pán většinu úprav na bývalém chlívku prováděl s pomocí dřeva, které získal v okolních lesích. Sám si vše vyrobil, a pokud se už chtěl někdy něčemu konkrétnímu přiblížit, byla to třeba chaloupka z Disneyho Sněhurky a sedmi trpaslíků.

Patrné je to například na bocích stupňů jeho ručně vyřezávaného schodiště. Při bedlivém pohledu zde návštěvník objeví soví hlavy, které měli na stejném místě i trpaslíci.

Foto: Profimedia.cz

Podobnost s filmovým stavením pan Grant nepopírá. Překvapivě to ale není hobití domek, ale příbytek trpaslíků ze Sněhurky, jímž se nechal inspirovat. Boky stupňů zdobí soví hlavy. Stejně jako v pohádce.

Neustálé úpravy domku pak směřovaly především k tomu, aby se v něm jeho obyvatel cítil co nejpohodlněji.

„Všechno je tu vyrobeno na míru. Není to nic pro dlouhány,“ říká pan Grant, jehož zálibou je výroba houpacích křesel.

Foto: Profimedia.cz

Oválný tvar dřevěných dveří zdobených kováním je jedním z prvků, jimiž se neplánovaně trefil do stylu hobitích domků.

Návštěvníka hned při příchodu upoutá vzhled vstupních dveří. Mají oválný tvar, zdobeny jsou výrazným ornamentálním kováním a v centrální části je malé okénko z barevného skla.

Interiéru pak vévodí bíle omítnutý krb a mnoho detailů vyrobených ze dřeva. Českému divákovi bude celkový styl zařízení domku povědomý, neboť spousta českých chat a chalup bývá zařízena v podobném duchu.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší chlívek stál na konci zahrady pana Granta.

„Jsou to všechny věci, které jsem toužil vyrobit. Ty dveře vypadají opravdu shodou okolností jako v Pánovi prstenů. Mají stejný tvar, jsou ze stejného dřeva,“ připouští starý pán. „Myslím, že jsem některé z těch filmů zahlédl, ale vždycky jsem usnul,“ přiznal se však moderátorovi britského televizního pořadu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám