Hlavní obsah

Malý dům poskytuje příjemné zázemí

Právo, Gisela Růžičková

Příběh domu začal před čtyřmi lety, kdy si mladí manželé se dvěma dětmi splnili sen a koupili na okraji města stavební pozemek. Rozhodli se pro jednopodlažní bungalov, jehož užitná plocha je skoro stejná, jako byl jejich byt 3+1. Ale tady mají i zahradu – báječné místo pro relaxaci, které si vždycky přáli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sedačka a televizní kout v propojeném obytném prostoru s francouzským oknem

Článek

„Bydleli jsme na velkém sídlišti, ale chtěli jsme jít do baráčku a mít za domem kus přírody, aby děti měly kde běhat a my jsme si sami mohli kousek za městem něco vypěstovat. Když začali v okolí prodávat pozemky, neváhali jsme ani minutu. Oba jsme pracovně vytížení a sami bychom dům nepostavili. Proto jsme od začátku vybírali firmu, která nám dům postaví,” vypráví hostitelka.

Ve výběru měli tři firmy, nakonec je oslovila společnost Ekonomické stavby. Do 14 dnů si sjednali první schůzku a odjížděli už s podepsanou smlouvou. Měli představu o tom, jaký baráček by chtěli. Dispozičně jim vyhovovala Katka, nechtěli patrový dům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Před vstupem do domu našla uplatnění betonová dlažba.

Lákavé bylo i to, že za ně firma vyřídila veškeré potřebné dokumenty a doporučila i hypoteční banku. Kromě přiděleného stavebního dozoru firmou měli i svůj dozor. Hlavně kvůli tomu, že stavbě nerozumějí.

Ale práce probíhaly podle harmonogramu, občas se sice nějaké nedostatky vyskytly, ale do předání domu se vše odstranilo.

Dispozice domu

Dům má tvar jednoduchého kvádru a je usazen na severozápadní straně pozemku. Na východní straně objektu je výrazným prvkem terasa, propojená s obývací částí domu, která se letos zjara dočká zastřešení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Klasická dispozice domu 4+kk zahrnuje ložnici, dva dětské pokoje a propojený obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem.

Majitelé vlastně toužili po malém domě obklopeném zelení. Chtěli trávit volný čas na zahradě, která je nyní od jara do podzimu jejich útočištěm. A ani v zimě neztrácejí se zahradou kontakt díky francouzským oknům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednoduše zařízená ložnice splňuje svůj účel.

„Důležité je, že mají děti svůj pokoj,“ pochvaluje si majitelka. Dům nemá garáž, jen v horní části zahrady venkovní stání, které se dá ještě zastřešit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dívčí pokoj obývá školačka, která chodí do první třídy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V chlapeckém pokoji zaujme sytě zelený psací stůl a židle.

Technologie stavby

Majitelé si vybrali vzorový dům, který jim vyhovoval ve všech směrech, ať už velikostí, či uspořádáním místností. Stavebně ani technologicky nebyli omezováni do té doby, než se změnil územní plán. Podle něho musel být jejich dům, tak jako ostatní domy v okolí, vyšší nebo patrový.

„Rozhodli jsme se pro první variantu. Bungalovu jsme se nevzdali, takže obvodové zdivo je o dvě řady vyšší a kvůli tomu se posunul také sklon střechy,“ konstatuje hostitelka.

Dům je nízkoenergetický, postavený zděnou technologií Ytong a zateplený 12 cm silným polystyrenem. Stojí na podkladové betonové desce opatřené hydroizolací a tepelnou izolací. Skvělé tepelné parametry mají plastová okna s izolačním trojsklem i standardní betonová střešní krytina.

Interiérové prvky

V domě se topí plynem – odpovídající tepelnou pohodu zajišťuje plynový kondenzační kotel. Je to moderní a úsporný zdroj tepla, jenž se dobře doplňuje s nízkoenergetickým provedením domu.

Součástí vybavení je i luxusní laminátová podlaha v dezénu středně tmavého dubu, která sjednocuje podlahy ve všech místnostech. V koupelně, na toaletě a v kuchyni je praktická keramická dlažba a obklady. Barvy a materiály zvolili podle svého vkusu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V koupelně s vanou zvolili majitelé obklad i dlažbu v béžové, která se brzo neokouká.

Dezén dveří včetně obložkových zárubní se barevně doplňuje s podlahou a s bočnicemi kuchyňské linky. Také dveře a obložky si vybírali manželé podle svého přání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň na míru si navrhla paní domu, zvolila barvu vanilky v matu, která se objevuje na obkladech a dlažbě.

„Než jsme se nastěhovali, stále jsme chodili s metrem a vzorkem plovoucí podlahy v ruce po obchodech. Kromě postele v ložnici je vybavení domu nové. Ladili jsme barvy, vybírali nábytek a doplňky. Žili jsme domečkem, obden jsme byli na stavbě. Všichni jsme tu moc spokojeni, děti mají kousek od domu sportovní vyžití, ať už nádrž Benedikt, či spoustu hřišť. Dokonce máme i polodomácí kočku toulavku,“ usmívá se hostitelka.

Zahrada svépomocí

Zahradu si navrhovala paní domu sama. Při realizaci jí vydatně pomáhá manžel.

Nejdřív pozemek oplotili, zbývá dokončit jen část v sousedství s velkými výškovými rozdíly pozemku. K tomu využili systém betonových bloků, ze kterých sami nasucho postavili plot, opěrné zdi, okrasné stěny i schodišťové stupně v zahradě i předzahrádce. Některé části dosypávali kamenem. Plotová pole jsou vyplněna vodorovnými plotovkami ze dřeva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V jednom seskupení rostlin se vyjímají i dva okrasné kameny – Karlové, kteří zahradu hlídají.

Členitý terén s převýšením dovolil rozdělit zahradu na část užitkovou, okrasnou i relaxační. A je tu i dost místa pro vyžití dětí. Jednotlivé části zahrady spojuje a sjednocuje trávník.

Hostitelka má ráda sukulenty, různě barevné netřesky, protože jsou nenáročné a daří se jim tu. Oblíbila si i skalkové rostliny, také zakrslé a nízké dřeviny. Dobře si tu vedou trávy, lilie, krásně se rozrůstá koniklec, sasanky lesní či levandule.

V užitkové zahrádce, kterou si založili na zkoušku a která se jim osvědčila, rostou bylinky, rybízy, angrešty a jahody, ze zeleniny pak rajčata, cukety, dýně, kedlubny, okurky a další. Majitel v loňském roce poprvé vypěstoval také melouny, kterým se během teplého léta velmi dařilo.

Ohniště z opuky částečně popraskalo, tak uvažují, že si jej pořídí ze stejného materiálu jako plotovou podezdívku.

Může se vám hodit na Sreality:

Technické údaje

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s.

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s. Název domu: Katka 12

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s. Název domu: Katka 12 Cena: 2 500 000 Kč

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s. Název domu: Katka 12 Cena: 2 500 000 Kč Dispozice: 4+kk

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s. Název domu: Katka 12 Cena: 2 500 000 Kč Dispozice: 4+kk Rozměry: 11 x 7,5 m

Dodavatel: Ekonomické stavby, a. s. Název domu: Katka 12 Cena: 2 500 000 Kč Dispozice: 4+kk Rozměry: 11 x 7,5 m Zastavěná plocha: 84,15 m2

Užitná plocha: 67,28 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám