Hlavní obsah

Sklep německého domu se stal laboratoří brazilských architektů

Novinky, Jana Nesvadbová

Přesun svého sídla využili brazilští architekti, manželé Márcia a Tiago Campettiovi, k tomu, aby si vyzkoušeli nové metody, a zvláště pak nové kombinace různých materiálů. Zároveň chtěli své klienty potěšit tím, že je zavedou do zajímavého prostoru, který rozhodně nebude jednou z mnoha anonymních kanceláří v administrativní budově. V centru brazilského města Curitiba si našli nevyužívané podzemí starého německého domu.

Foto: Marcelo Stammer

Srdcem nového sídla architektů je posezení určené k rozhovorům s klienty.

Článek

Architekti získali plochu 90 čtverečních metrů, ovšem jisté pochybnosti měli ohledně výšky stropů, která se pohybovala okolo dvou metrů. Tam, kde vedou trámy, je to ještě o 10 cm méně.

Také přístup měl svá ale. Z ulice se přicházelo malými dveřmi s okénkem, zadní dveře vedly na uzavřený dvorek.

Prvním krokem při úpravách bylo tudíž zvětšení vstupních dveří. Vzhledem k tomu, že to byl do budoucna jediný zdroj denního světla, nechali manželé vybourat velkou část čelní stěny a nahradili ji velkoformátovými posuvnými celoskleněnými dveřmi.

Foto: Marcelo Stammer

Existenci architektonické kanceláře prozrazuje a od původního domu také velmi výrazně odlišuje masivní betonová kostka.

Hned poté přišlo na řadu řešení problému nízkých stropů. Bylo zejména potřeba podpořit a umožnit přirozenou cirkulaci vzduchu ve všech částech podzemí. Toho dosáhli odstraněním zbytečných přepážek a maximálním otevřením všech zbylých místností.

Také svítidla bylo třeba pojednat jinak, než bývá zvykem. Architekti vsadili na nepřímé osvětlení využívající zdroje umístěné hlavně na stěnách a svícení spíše odrazem od stěn a stropů. Lustr je v celém prostoru pouze jeden a je umístěn tak, aby nepřekážel lidem v pohybu a aby nebrzdil proud vzduchu.

Foto: Marcelo Stammer

Do vlastních prostor kanceláře se přichází po betonové rampě. Malé vstupní dveře nahradily velké prosklené.

Ke vstupu do kanceláře se v exteriéru sklání nově vybudovaná rampa, vedle níž je volná plocha dlážděná režnými, na bok postavenými cihlami. V betonové nice před vchodem je pak nástěnná abstraktní malba, jejímž autorem je místní výtvarník Claudio Celestino Dimas.

Foto: Marcelo Stammer

Světlo je v podzemním prostoru vzácnou komoditou. Proto architekti zvolili tak velké a prosklené dveře.

Foto: Marcelo Stammer

Volnou stěnu společenské části sídla vyhradili architekti pro výstavu fotografií.

Vlastní zařízení podzemní kanceláře si architekti navrhli sami. Místo určené pro hovory s klienty, jež je v jistém smyslu srdcem celého prostoru, odlišili a vyzdvihli nad okolí betonovým soklem. Na něm je sedací souprava s konferenčním stolkem a dvojice čirých plastových židlí.

Vše doplňuje nenápadná dřevěná polička táhnoucí se přes celou šíři zóny. Naproti na stěně pokračuje umělecký „program” v podobě fotografií.

Foto: Marcelo Stammer

Architekti ve své nové kanceláři nechali záměrně potkávat se různé materiály.

Další prostory nejsou již tak otevřené, jedním z nich je větší konferenční místnost pro odbornější jednání, poslední je pak pracovna určená pro architekty a veškeré jejich spolupracovníky. Zde, rozesazeni kolem stolů sražených k sobě uprostřed místnosti, mohou všichni společně tvořit a zároveň pohodlně komunikovat.

Foto: Marcelo Stammer

Lustry zavěšené na stropu si architekti vzhledem k jejich výšce prakticky nemohli dopřát. Tento je umístěn tak, aby nepřekážel lidem v pohybu a zároveň nebrzdil přirozenou cirkulaci vzduchu v kancelářích.

Návštěvníka může na první pohled zaskočit jistá nesourodost vzhledu jednotlivých prostor sídla. To bylo ovšem záměrem a zároveň výsledkem jejich snažení. Svou novou provozovnu totiž manželé pojali jako architektonickou laboratoř nebo dílnu, v níž si mohli vyzkoušet postupy a fungování různých věcí pohromadě.

Proto je někde k vidění „pouze” beton a kovové regály, zatímco jinde je interiér obložen kamenem a dřevem. Každá z místností tak působí zajímavě a představuje určitý způsob možného zacházení s danými materiály.

Foto: Marcelo Stammer

Tam, kde budou pracovat pouze architekti se svými pomocníky, panuje ryze technický duch.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám